Hyresgästföreningen region Stockholm arrangerade mötet, här vill ju borgarna ombilda allt till bostadsrätt. På Mynttorget talade Terje Gunnarson, ordförande i regionen.
Efter att den ansvarige ministern Mats Odell (kd) fått en känga för att han inte själv tog emot de nästan 40.000 namn som hittills samlats in gick Terje Gunnarson igenom några följder av utförsäljningar.
– Våra barn kommer att ha svårt att ta sig in på bostadsmarknaden, sade han. De kommer inte att kunna flytta hemifrån om inte föräldrarna kan köpa en bostadsrätt åt dem.
Arbetslösa skall ju tvingas flytta dit jobben finns och Stockholm kommer fortsatt att växa. Men som Terje Gunnarson påpekade
– Vem tror att den arbetslöse är så stadd vid kassa att han kan köpa familjen en bostadsrätt i storstadsregionen?
Inflytande?
I Stockholm är ett av högerns argument för ombildningar att i bostadsrätt får man större inflytande över sitt boende. Men så hett önskar inte de drivande för ombildningar detta inflytande, enligt regionordföranden säljer en tredjedel sin andel inom ett år och flyttar. Dessutom:
– Om politikerna vill så är det inget problem att öka hyresgästernas inflytande. Hittills har inte den politiska majoriteten velat medverka till detta.
När det gäller omvandling av allmännyttan i Stockholm är Hyresgästföreningens linje helt i hyresgästernas intresse. Det är också uppmaningen att kampen måste föras av hyresgästerna själva, det gäller att enas i varje bostadsområde och i varje trappuppgång.
LASSE SIMMONS
Proletären 23, 2007
"Jag vill påverka politikerna"
Karin Ek är en de 2.000 som protesterade på Mynttorget. Sedan många år bor hon i hyresrätt på Södermalm i Stockholms innerstad.
– Jag är här för att jag vill påverka politikerna. Hyrorna kommer att stiga och 40 års folklig kamp för hyresreglering kan komma att försvinna.
Nu är hon 63 år och tror att efter pensionen kan de inte bo kvar, men för dem finns i alla fall en lösning.
– Antagligen får vi flytta till landet, men för barnen blir det hemskt i framtiden.