Avblåst tågstrejk

Den av Seko varslade strejken bland lokförare och tunnelbaneförare ställdes in efter att en överenskommelse mellan parterna nåtts på onsdagskvällen. Det nya centrala avtalet har bemötts av blandade känslor bland Sekos medlemmar.
Publicerad 27 juni 2013 kl 09.07

Även om Seko lyckades försvara Götalandstågs personals rätt att behålla sina tidigare avtalsvärden står principfrågan olöst. Den avtalsdumpning som SJ försökt genomföra vid upphandlingen av tågtrafiken i västra Sverige stoppades visserligen och SJ tvingas nu betala ut retroaktiv lön till de visstidsanställda vars lön redan sänkts efter övergången. Men inget i det centrala avtalet hindrar samma sak från att hända igen.

Jannis Konstantis, ordförande för Seko Tunnelbanan klubb 111 i Stockholm, vittnar om blandade känslor efter att Seko skrivit på avtalet och ställt in strejken.
– Det känns sådär. Det fanns en stor stridsvilja bland våra medlemmar, säger han till Proletären.

• Är ni nöjda med vad Seko fick igenom?
– Vissa saker fick vi igenom, men största frågan, den om övertagandet av verksamhet vid upphandlingar, har inte lösts. Dom har bara skjutit upp den, säger Jannis Konstantis som är kritisk till att Seko inte vågar ställa tuffare krav.
– Man försvarar sig bara och tar inga steg framåt.

• Frågan om att förhindra avtalsdumpning är principiellt viktig, vad har ni för möjligheter att gå vidare nu?
– De lyckades bevara avtalsvärdet idag, men det kan hända när som helst igen. Nu har vi visserligen rätten att säga upp avtalet, men det är en sanning med modifikation, säger Jannis Konstantis som ställer sig frågande till om Seko verkligen kommer att använda sig av den möjligheten.
– De kan säga att vi kan förlora, och att det inte är en tillräckligt stor fråga. Men vi och andra klubbar kommer att pressa på för att ta till kamp.

Frågan om avtalen vid upphandlingar är alltså inte löst på något sätt. Det var medlemmarna, och klubbar som Seko Klubb 111, som drev på att lyfta frågan i årets avtalsrörelse och det måste vara medlemmarna som fortsatt driver på för att stoppa avtalsdumpningarna och eländet med privatiseringar och upphandlingar inom branschen.

Dela artikeln

Proletären behöver ditt stöd!

Vi har inga rika annonsörer. Vi får inget mediestöd. Däremot har vi våra läsare som inser vikten av en tidning som tydligt tar ställning. För välfärd, fred och socialism, mot högerpolitik och imperialism. Vi skildrar verkligheten och vi vill ge röst åt dem som sällan får höras i andra medier.

Så här kan du stödja oss: