De anmäler hemtjänsten


65 anställda inom den kommunala hemtjänsten i Stockholmsstadsdelen Hässelby-Vällingby har gjort en Lex Sarah-anmälan mot enhetschefen.
Publicerad 28 augusti 2007 kl 00.00

De skriver att på grund av personalbrist har de inte kunnat ge pensionärerna den hjälp de behöver och har betalat för. I anmälan står också att de talat om detta för enhetschefen Mukkades Ciligin och då fått svaret:

”Vi får inte ta in mer personal, vi måste dela upp scheman eftersom vi ligger på underskott.”

Många skrev på
Men undertecknarna anser att pensionärerna inte skall bli lidande av detta underskott i budgeten. 

– Jag märkte tydligt hur illa det var när jag var tillfällig personalsamordnare i somras. Fast det har varit semesterperiod och vi alltid har svårt att träffas skrev 75 stycken under förslaget till anmälan. Sedan har cheferna skrämt ungefär 10 att ta tillbaka sin underskrif, säger initiativtagaren Nejad Khadiri.

Sammanlagt finns cirka 150 arbetare med fast anställning eller vikariat på hemtjänsten i stadsdelen.

Något tillfälligt semesterproblem har det inte varit i Hässelby-Vällingby.

– Det var nästan lika illa ifjol när syndikalisterna här strejkade. Fast nu är det ännu värre, berättar vårdbiträdet Ismail Jabbari.

Grova brister
Bristerna inom omsorgen har varit grova, Vårdbiträdet Ruben Tastas talar om hur en lista på ett dussintal pensionärer bara fattades och dessa fick då ingen hjälp eller tillsyn alls under hela dygn.

Ingen rakning, ingen dusch och ingen frukost har ofta förekommit.

– För två veckor sedan blev en pensionär med stroke bortglömd i två dagar och det har hänt att pensionärer inte fått sin matlåda, säger Ismail Jabbari.

Alla tre är helt överens om att det är skitsnack om någon chef säger att det kände vi inte till. Uppgifter från stadsdelens kontaktcenter, en slags kundtjänst för medborgarna, stöder också detta. 

– I år har det varit ovanligt mycket klagomål på hemtjänsten. Personer har inte fått matlåda eller så har ingen alls kommit för att ge hjälp. Det handlar om hundratals klagomål, säger Lena Södergren på kontaktcentret.

Eftersom alla samtal meddelas vidare till hemtjänsten har förhållandena inte varit okända för ansvariga chefer.

Ändå säger stadsdelsdirektören Leif Spjuth till DN att hans bild är att situationen varit under kontroll. Moderaten Birgitta Wahlman, ordförande i stadsdelsnämnden, har sin egen lösning när hon säger arbetsgivaren har varit för flat och behöver vara tuffare mot ”medarbetarna”.

Modigt
De 65 som skrivit under Lex Sarah-anmälan har visat mod. Chefer har efter anmälan sagt att de vill ha enskilda samtal med de anställda och många har naturligtvis varit oroliga för om de får behålla sitt arbete.

Nejad Khadiri blev inkallad till en chef efter en radiointervju. Han hade i denna påpekat att:

– På tre minuter med varje pensionär hinner jag bara se om de lever.

Detta lyckades chefen tolka som att han hade kränkt de gamla. Men undertecknarna vet att kränkningarna av pensionärer kommer från annat håll.
– Vi tänker inte lägga av. Kraven är att ge pensionärerna den hjälp de är beviljade. Vi kräver fler anställda och bättre arbetsvillkor och arbetsmiljö, säger Nejad Khadiri.

LASSE SIMMONS
Proletären 35, 2007

Dela artikeln

Proletären behöver ditt stöd!

Vi har inga rika annonsörer. Vi får inget mediestöd. Däremot har vi våra läsare som inser vikten av en tidning som tydligt tar ställning. För välfärd, fred och socialism, mot högerpolitik och imperialism. Vi skildrar verkligheten och vi vill ge röst åt dem som sällan får höras i andra medier.

Så här kan du stödja oss: