På vidstående sida publicerar Proletären ett upprop för den svenska tryckfrihetsförordningen. Det är ett bra och viktig initiativ – även om en del av undertecknarna framstår som något yrvakna.
Redan innan folkomröstningen om EU varnade nejsidan för att ett medlemskap hotar den svenska tryckfrihetsförordningen, som är unik i ett europeiskt perspektiv. Vilket förnekades av jasidan. I vanlig ordning hade nejsidan rätt. En statlig beredning har nu gått igenom tryckfrihetsförordningens förenlighet med EU-rätten. Utredandet landar i tre alternativa förslag, vilka alla i varierande grad innebär en försvagning av den nuvarande ordningen, i det värsta alternativet rentav i ett rent upphävande av den. Enligt detta alternativ skall såväl tryckfrihetsförordningen som yttrandefrihetsgrundlagen helt skrotas och tryck- och yttrandefriheten endast skyddas via den svepande formulering som finns i regeringsformen.
Men låt oss inte vara kinkiga. Det är bättre att syndaren vaknar sent än aldrig. Ju fler som samlas i protest mot påtvingad eller självpåtagen EU-anpassning desto bättre.
Den svenska tryckfrihetsförordningen har gamla anor. Den infördes redan 1776, då som ett resultat av de lägre ståndens kamp mot kungamakt och adelsvälde. Man kan rentav säga att tryckfrihetsförordningen är ett av de äldsta resultaten av det svenska folkets kamp för demokrati.
Som demokratiskt framsteg har tryckfrihetsförordningen ständigt varit ifrågasatt av överklassen, men den har framgångsrikt försvarats av folkliga opinioner. Nu är det alltså dags igen, denna gång med EU som förevändning.
Tryckfrihetsförordningen är unik i flera avseenden. Den är en separat och detaljerad grundlag, vilket ger ett betydligt bättre rättsligt skydd för tryckfriheten än de mer svepande formuleringar som är legio i andra EU-länder och i EU. Detsamma gäller den yttrandefrihetsgrundlag som infördes 1991 (avseende andra medier än tryckta), vilken också ingår i den tilltänkta EU-översynen.
Detaljrikedomen är viktig, ty utan den blir frågor om censur, offentlighetsprincip, meddelarskydd och publiceringsansvar föremål för domstolars tolkningar, i sista han för EU-domstolens tolkningar. Vilket stärker makten på tryck- och yttrandefrihetens bekostnad.
Tryck- och yttrandefrihetsberedningen tillsattes redan av regeringen Persson med EU-anpassning som argument, något som måste betraktas som en förevändning då EU (ännu) inte begärt att Sverige skall anpassa sin tryckfrihetslagstiftning till den som gäller inom EU.
Varför väcka den björn som sover – om det inte är så att makteliten har ett egenintresse av att inskränka tryck- och yttrandefriheten?
Som bekant gäller EU-lag framför svensk lag, också före svensk grundlag, så för närvarande har Sverige undantag för såväl tryckfrihetsförordningen som för yttrandefrihetsgrundlagen. Men strunt samma. Det gäller att slå vakt om undantagen mot envar som hotar dem, varvid det omedelbara hotet för närvarande inte kommer från EU, utan från den svenska makteliten.
I grunden handlar detta om en ny kraftmätningen mellan folk och överhet, där folkets krav på demokrati ständigt möts av överhetens strävan att inskränka den. Därför är uppropet viktigt och därför är det viktigt att det skapas en bred opinion till försvar för tryckfriheten.
Om EU-domstolen skall avgöra vad som får sägas och tryckas i Sverige, så är demokratin ute på mycket djupt vatten.
Proletären 32, 2007
Proletären behöver ditt stöd!
Vi har inga rika annonsörer. Vi får inget mediestöd. Däremot har vi våra läsare som inser vikten av en tidning som tydligt tar ställning. För välfärd, fred och socialism, mot högerpolitik och imperialism. Vi skildrar verkligheten och vi vill ge röst åt dem som sällan får höras i andra medier.