– Det finns en entusiasm i förbundet som vi inte känt på länge, konstaterar William Frejd som är anställd förbundssekreterare.
Under en lång tid har det varit tufft för RKU. Efter att den vänstervåg som snabbt vändes till högervindar i början av 2000-talet tappade organisationen många medlemmar och organisationer.
Förbundet föryngras
Sedan några år tillbaka har trenden vänt något och det har börjat strömma till nya medlemmar.
– Vi har återigen kommit igång med en nationell kaderskola för förbundets unga medlemmar, vilket är ett positivt tecken, säger Tove Janzon.
På förbundets kongress märktes nytillströmningen också där centralstyrelsen föryngrades, och det avspeglas sig också i arbets- utskottet. Sedan en tid tillbaka är Cornelia Wahlgren med i arbetet.
– Det känns mycket roligt, och mycket lärorikt, säger hon, och berättar att hon är 22 år, och arbetar som timvikarie inom vården, samtidigt som hon läser upp sina betyg på Komvux.
– Det är mycket lärorikt för oss också, flikar Tove Janzon in. Det får aldrig stå still i ett ungdomsförbund, utan det måste in nya impulser och åsikter.
Betonar basarbetet
Diskussion går vidare kring var RKU står idag och vad som behöver utvecklas.
– Vi har under flera år betonat basarbetet med tidningsförsäljning, flygbladsutdelning och liknande verksamhet hårt, säger Tove Janzon. Det har varit nödvändigt för att få en struktur och stabilitet i organisationen, men nu måste vi diskutera hur vi ska gå vidare.
– Vi får aldrig bli en flygbladsutdelarorganisation, utan vi måste också hitta andra sätt att arbeta, säger Tor Härnqvist.
• Nyligen delade Ungdoms- styrelsens ut sitt årliga statsbidrag, och MUF var återigen största ungdomsförbund. Hur ser ni på det?
– Det råder fortfarande högervindar i samhället, och i dessa tider av extrem individualism så är det egentligen inte så konstigt att en del unga går med där, svarar Tove Janzon. Men samtidigt finns det ungdomar som reagerar just på de här stämningarna, och där har RKU sin chans.
– Framförallt i den kommande valrörelsen har RKU en jättechans att komma ut och visa på en vision om något annat än kapitalismen, och peka ut de andra partierna som de inskränkta parlamentariker de är, fyller Tor Härnqvist i.
RKU kommer att satsa stort på valet, och utnyttja det faktum att den politiska temperaturen höjs på skolorna.
Visionära frågor
Frågan om ungdomsarbetslösheten kommer ha en självklar plats i RKU:s valrörelse, men de kommer också lyfta de mer stora och visionära frågorna.
– Klimatfrågan är mycket viktigt att ta upp, säger Cornelia Wahlgren. Vi har en åsikt som ingen annan för fram, att kapitalismen aldrig kan lösa klimatkrisen, utan det krävs ett socialistiskt samhälle.
Innan valet väntar dock annat arbete för RKU. Redan kommande helg lanseras en kampanj för tjejers rättigheter som fortsätter över internationella kvinnodagen 8 mars.
– Vi lovar att återkomma och berätta om hur det går för RKU, säger William Frejd.
PÄR JOHANSSON
Proletären nr 5, 2010