Lagen kräver att fem procent av invånarna begär en folkomröstning innan kommunfullmäktige ska ta ställning. I Sundbyberg betyder detta 1.378 invånare, så lagens krav är uppfyllt.
Namninsamlingen har varit ett sätt att värna om hyresrätten och den lyckades utan svårigheter. May-Britt Thollander, som är ordförande i den lokala hyresgästföreningen, förklarar:
– Folk stod i kö för att skriva på och det var lätt att få namn. Vårt arbetssätt har varit att ha möten i alla stadsdelar och informera om vad ombildningar innebär.
Tidigare i somras lämnade man så in Sundbybergsbornas begäran till kommunfullmäktige och nu återstår en väntan på att ärendet ska tas upp när fullmäktige sammanträder. Utgången är omöjlig att sia om efter att två moderater i Sundbyberg nyligen gick över till socialdemokraterna och därmed upphävde den borgerliga majoriteten.
De borgerliga partierna har haft utförsäljningar som sitt älsklingsbarn och vill säkert helst inte låta invånarna ge dem en smäll på fingrarna genom ett nej till ombildningar i en folkomröstning.
Kampanjen fortsätter
Socialdemokraterna manövrerar nu för att ta över makten i någon sorts allians och någon principfasthet därifrån skall inte Sundbybergs arbetande befolkning vänta sig.
Det är inte ens säkert att höstens första sammanträde med kommunfullmäktige tar upp denna begäran och under tiden fullföljer hyresgästerna sin kampanj.
– Just nu fortsätter vi att informera, säger May-Britt Thollander.
Lördag den 1 september kan intresserade Sundbybergsbor få ännu mer information. Då arrangerar hyresgästerna ett seminarium på ABF i Sundbyberg.
LASSE SIMMONS
Proletären 35, 2007