– Det är bättre att lyfta fram goda exempel än att bara jaga företag som är miljöbovar, säger Sven Otto Littorin till Ekot.
Att jaga arbetslösa och sjuka är däremot inte fel. Här gäller det att med ekonomiska avbräck tvinga arbetslösa att ta vilka jobb som helst, oavsett avstånd och utbildning. Och sjuk är ingen sedan hela begreppet omprövats mot vilken ”arbetsförmåga” du ändå kan prestera i det tillståndet.
Frivilligt
Om övriga partier i högerregeringen står bakom den galna idén är outtalat. Men att moderaterna ser god arbetsmiljö som en frivillig grej framgår tydligt i arbetsmarknadsministers utspel. Sven Otto Littorin vill nämligen att företagen ska konkurrera om arbetskraften med hjälp av bra arbetsmiljö.
Moderaterna utgår från vanföreställningen att löntagare kan välja och vraka mellan jobb med god arbetsmiljö. Så är det inte, det har Littorin nyligen sett till med införandet av hårdare regler för kvalificering till a-kassan.
Arbetslösa har knappast fler alternativ att välja på, en sådan arbetskraftsbrist råder inte även om nyliberalerna i regeringen påstår det.
Vettlös politik
Det en helt vettlös politik som regeringen ägnar sig åt. Sedan alliansens tog plats i Rosenbad har man lagt ner Arbetslivsinstitutet som bedrivit forskning om villkoren i arbetslivet. En svensk forskning om arbetsmiljöfrågor som blev internationellt erkänd, men för Littorin och regeringen sysslade de drygt 400 forskarna på Ali med att leverera propaganda.
Vidare har högerregeringen vingklippt Arbetsmiljöverket med en tredjedel, vilket medför att nästan var fjärde inspektör i landet dras in. Inspektioner på arbetsplatserna blir därmed avsevärt färre. Till på köpet har man dragit in på statsbidragen till utbildning av regionala skyddsombud.
Regeringens handhavande av arbetsmiljön är lika klassbunden som när de jagar arbetslösa, sjuka och arbetare i allmänhet, eller som när man premierar rika, kapitalister och företag. Men nu ska Sven Otto Littorin rätta till vad han själv förorsakat med glada gröna gubbar, smileys.
Inget evenemang
En bra arbetsmiljö är dock inget skämtbetonat evenemang som kapitalister ska kunna välja utifrån vilken profilering som företaget lanserar. Det finns en lagstiftning att förhålla sig till, nämligen arbetsmiljölagen. Denna lagstiftning ska skydda anställda mot arbetsskador, ohälsa och dödsfall i arbetet.
Det av regeringen beskurna Arbetsmiljöverket har till uppgift att se till att arbetsköpare följer lagen och rättar till brister och fel. En god arbetsmiljö är ingen frivillig grej som kan uppmuntras med smileys i entrén. Det är inte ett seriöst förslag, men det pekar på vilken låg nivå dagens regeringsföreträdare befinner sig. Och det är ju alltid något.
KENT HALDEBO
Proletären 35, 2007