Över tjugo ungdomar har under två veckors tid jobbat med att förbereda loppmarknaden på Mixgården som äger rum när Proletären besöker fritidsgården.
Loppmarkanden är en del i ett projekt som kallas för Fixarna. Pengarna som de får in på försäljning av saker och fika kommer att skänkas till ett barn- och ungdomscenter i ett palestinskt flyktingläger i Libanon.
– Det handlar både om att sysselsätta ungdomarna här och att visa solidaritet, säger Sofia Bjarnegård som arbetar med Fixarna.
Hon menar att det är särskilt viktigt att ha aktiviteter under sommarlovet i ett område som Hammarkullen, eftersom många ungdomar inte har möjlighet att åka iväg någonstans med familjen.
– Genom Fixarna får ungdomarna arbeta under två veckor och sedan åker vi på läger i en vecka. Lägret blir deras betalning, förklarar Sofia Bjarnegård.
Bada och umgås
Lägret består av en resa runt i Västra Götaland. Ungdomarna kommer att göra allt från att åka gokart och leka fångarna på fortet, till att bada och bara umgås. Men det är inte bara lägret som uppskattas av ungdomarna, utan de flesta har roligt under tiden de arbetar också.
– Jag tycker att loppisen är roligast – att samla in alla pengarna, förklarar Cecilia Cortes Magnusson som deltar i Fixarna för andra året i rad.
– Det är bra att vi får en möjlighet att hjälpa andra, säger hon och förklarar att hon själv ingår i den grupp som är ansvariga för att laga mat.
I år är det tionde sommaren i rad som Mixgården arrangerar Fixarna. Tidigare har pengarna som samlats in gått till projekt i bland annat Venezuela, Brasilien och Moçambique, samt till gömda flyktingar i Sverige. Den här gången ska inkomsterna från loppmarknaden gå till ett nytt barn- och ungdomscenter i det palestinska flyktinglägret Al-Jaleel i staden Baalbak i östra Libanon.
Viktigt ändamål
Nabila Abdul Fattah som arbetar på Mixgården är en av initiativtagarna till att pengarna ska gå just dit.
– Jag jobbade på barn- och ungdomscentret i Shatila i tre månader. Där mötte jag ungdomar som ville starta upp ett liknande center i Al-Jaleel, eftersom så många ungdomar i det flyktinglägret hoppar av skolan. De behöver läxhjälp, tillgång till datorer och skolmaterial för att bryta den trenden, berättar Nabila Abdul Fattah.
I höst kommer hon själv att åka till Libanon med pengarna som samlats in och filmer som ungdomarna på Mixgården gjort på temat solidaritet.
LISA ENGSTRÖM
Proletären nr 28, 2007