När Proletären träffar honom har han arbetat knappt en vecka och allt är mycket nytt för honom. William Frejd är adjungerad till centralstyrelsen för att kunna arbeta heltid med RKU, efter att den tidigare anställda Tove Janzon fått barn.
Även om William Frejd inte har någon erfarenhet av centralt arbete, betyder det inte att han är någon duvunge i RKU-sammanhang.
– Jag gick med i RKU efter antikrigsprotesterna 2003. Det var då jag kom i kontakt med RKU i praktiken, och hur organisationen arbetade då imponerade på mig. RKU uppträdde på ett bra sätt, fixade saker som affischer och demonstrationsvakter, och höll vad de lovade.
– Jag minns det som att det var styrkan i organisationen som var avgörande, berättar William Frejd.
Lokala erfarenheter
William Frejd är sedan en tid också med i RKU-Göteborgs styrelse, och de är de erfarenheterna han tar med sig till arbetet som förbundssekreterare. Det senaste året har arbetet i RKU-Göteborg förbättrats.
Orsakerna kan knappast sökas i ett förändrat politiskt klimat, så frågan är vad RKU-Göteborg gjort.
– Det handlar om att göra det enkelt för sig, och att följa några enkla grundregler för organisatoriskt arbete. Vi har helt enkelt planerat, utvärderat och fokuserat. Det har gjort att vi inte har behövt uppfinna hjulet på nytt, och det finns en bättre framförhållning, förklarar William, och fortsätter:
– Det är en tuff tid för vänstern, men det kan vi knappast påverka, så det gäller att fokusera på det vi faktiskt kan påverka, alltså vår egen organisation och vårt eget arbete.
• Hur tror du ditt arbete kommer påverkas av att du kommer direkt från det lokala arbetet?
– Jag tror att det är både en för- och en nackdel. En nackdel är givetvis att jag inte riktigt känner alla lokalorganisationer utanför Göteborg. Men jag är inte ensam, utan har många mer erfarna kamrater i centralstyrelsen till hjälp. Dessutom ska jag besöka alla lokalorganisationer med start nu i höst, säger William.
– Men det positiva är att jag kommer från direkt med erfarenheter från lokalt arbete som förs in i det centrala arbetet. Centralstyrelsens arbete syftar hela tiden till att det lokala arbetet ska blir mer kraftfullt, lägger William till.
– I allmänhet är jag mycket ödmjuk inför uppdraget, och inser att det kommer ta tid att lära sig allt.
• Vad kommer du att tillföra RKU?
– Framförallt mitt engagemang. Jag brinner verkligen för det här och tycker det är roligt att jag kommer att få lägga mycket tid på det.
I höst kommer RKU ägna all tid åt att synas på landets högstadie- och gymnasieskolor, och tanken är att lokalorganisationerna ska satsa på några stycken på orten för att synas så mycket som möjligt. Temat är kampen mot högerregeringen, och de försämringar av svenska skolan som högern driver igenom.
Utmärka sig
– Vi måste komma ut och utmärka oss i de politiska frågor som faktiskt engagerar unga människor. Det gäller att hitta de som vill protestera mot högerregeringen och kapitalismen, och få de med oss, tycker William Frejd.
– Jag tror att vi ska bli bättre att ta vara på de tillfällen som ges att sticka ut. Vara på hugget helt enkelt.
Som exempel på detta nämner William Frejd när RKU-Göteborg arbetade med kollektivtrafiken för att fånga upp ett allmänt missnöje bland unga med kollektivtrafiken.
– Vi tryckte upp ett eget lokalt flygblad med en vinkling och krav som ingen annan har, alltså gratis kollektivttrafik, och en antikapitalistisk miljöaspekt. Samtidigt gjorde vi en fokusering på dem människor det verkligen berörde och delade på trafikknytpunkter och på spårvagnar, berättar William.
Sätta rebell i fokus
William Frejd kommer också att arbeta som redaktör för RKU:s tidning Rebell. Han sitter sedan en tid tillbaka i tidningens redaktion, och han har varit delaktig i den stora förändring som nyss genomfördes.
– Jag tycker vi arbetar oss framåt till en bättre tidning. Målet är att på ett bra sätt beskriva ungdomars vardag, men absolut inte glömma att ge ett alternativ till dagens samhälle, säger William.
– Överlag så måste Rebell sättas mer i fokus i RKU:s arbete. Återigen handlar det om att göra det enkla, alltså att börja diskutera och prata om det ansikte utåt som vår tidning är. Rebell ska alltid finnas med i diskussionen kring vårt arbete, menar William Frejd.
I ett ungdomsförbund som RKU är medlemsvården extra viktig. William Frejd menar att det interna arbetet med sociala aktiviteter och ständiga studier och diskussioner måste få ta tid.
– Stämningen och klimatet i RKU måste vara ett alternativ till dagens egoism och individualism. Alla som är medlemmar ska känna att vi tillsammans kämpar för något bra, förklarar han.
– En annan viktig intern fråga är förbundets jämställdhet. Vi har de senaste åren tappat många tjejer som medlemmar, och det måste vi nu ta igen. Att vi har svårt att dra med oss tjejer blir ett verkligt hinder för att växa som förbund, lägger William till.
Många skiftande arbetsuppgifter ligger framföra Willian Frejd nu, allt från att sköta bokföring och ekonomi till att layouta affischer och skriva artiklar.
– Framförallt ser jag framemot att lära känna förbundet och dess medlemmar. Ring mig gärna, uppmanar William Frejd.
PÄR JOHANSSON
Proletären nr 36, 2008