Bevisningen mot de båda männen är inte svag. Den är obefintlig. Agnetha Hilding Qvarnström motiverar åtalet med följande ord: ”Jag tänker mig att det är ett självmordsattentat de haft funderingar på”. Vagare än så går det väl knappast att bli.
Den 22-åriga mannen från Göteborg vistades i ett år i Somalia, och kom hem till Sverige i början av året. Stora skulder i Sverige är en orsak till resan.
Även stockholmaren har varit i Somalia. Detta i sig verkar vara nog för att väcka åklagarens misstankar.
– Jag menar, att åka till Somalia och vara i Somalia är en del av detta. Det visar hur de tänker och vad de anser ska ske i framtiden, säger Agnetha Hilding Qvarn-ström till TT.
Men männen antas inte ha begått, eller ens planerat, något terrorattentat under sin tid i Somalia. Åklagaren har inte ens klart för sig var ett eventuellt attentat skulle äga rum.
– Något specifikt terroristbrott har vi inte kännedom om i det här läget utan det handlar om ett tidigt skede i en förberedelseprocess, säger Agnetha Hilding Qvarn-ström till GT.
Det finns med andra ord inget brott, och inte ens några konkreta planer på ett brott. Bara ”funderingar”. Men avsaknad av bevis har inte stoppat Hilding Qvarnström tidigare.
Agnetha Hilding Qvarnström arbetar nämligen vid specialenheten Åklagarkammaren för säkerhetsmål, och hon har ett digert register av terroråtal.
Det var hon som 2005 drev det första målet enligt terroristlagstiftningen som infördes i Sverige 2003. Två kurdiska män dömdes då till långa fängelsestraff för ett självmordsattentat som hade ägt rum i Irak ett år tidigare. Båda männen nekade till alla anklagelser. Agnetha Hilding Qvarn-ström stödde sig på avlyssnade telefonsamtal som hon menar bevisar männens skuld. Men inga terrordåd nämns i samtalen. Detta förklarade Hilding Qvarnström med att kodspråk användes. ”Tvättmedel och tvål” skulle exempelvis stå för ”sprängmedel”, och ”bröllop” antogs betyda ”terrordåd”. Detta köpte Stockholms tingsrätt rakt av.
Det var också Agnetha Hilding Qvarnström som 2008 åtalade Khalid al-Yousef, ordförande för stiftelsen al-Aqsa Spannmål i Malmö, för att han skänkt pengar till humanitära projekt för barn i Gaza. ”Allt stöd till Gaza är stöd till terrorism”, hävdade Agnetha Hilding Qvarnström. Men Khalid al-Yousef friades av Malmö tingsrätt med motiveringen: ”I en rättsstat måste det av lagstiftningen klart framgå att en handling är brottslig för att det ska kunna bli fråga om att utdöma straff”.
Hilding Qvarnström överklagade givetvis den friande domen, men hovrätten gick på samma linje som tingsrätten och friade Khalid al-Yousef.
Det återstår att se om också Göteborgs tingsrätt vågar stå upp för rättssamhället och kräva att en brottslig handling har begåtts för att en fällande dom ska utdömas. Rättegången inleds den 28 oktober.
Lisa Engström
Proletären nr 42, 2010