Lita inte på ursprungsmärkningen – marockansk frukt kan vara från ockuperad mark

På vintern fylls affärernas fruktdiskar med marockanska clementiner, tomater och andra frukter. Lena Thunberg, redaktör för tidskriften Västsahara, berättar att frukten ofta är odlad på ockuperad mark, i växthus som bevattnas av och utarmar underjordiska sjöar.
Publicerad 28 januari 2016 kl 11.44

Ett av fruktföretagen som finns i svenska butiker är fransk-marockanska Azura. De stora livsmedelskedjorna Coop, Axfood och Ica har enats om att inte importera varor från det ockuperade Västsahara och kräver att Marocko ska ursprungsmärka frukten.

Azura har gått med på kravet men det finns all anledning att misstro märkningen. Marockos kung Mohamed VI har nyligen sagt att Marocko inte gör någon skillnad på ”de norra och de södra delarna av Marocko” och inte heller skiljer på tomater odlade i Agadir (Marocko) eller Dakhla (Västsahara).

– Jag tycker att organisationer i Sverige ska starta bojkotter av alla marockanska produkter, säger Lena Thunberg.

Dela artikeln

Proletären behöver ditt stöd!

Vi har inga rika annonsörer. Vi får inget mediestöd. Däremot har vi våra läsare som inser vikten av en tidning som tydligt tar ställning. För välfärd, fred och socialism, mot högerpolitik och imperialism. Vi skildrar verkligheten och vi vill ge röst åt dem som sällan får höras i andra medier.

Så här kan du stödja oss: