Lägre ersättning, hårdare krav och försämrat anställningsskydd. För att finansiera sina skattesänkningar för de rika ger sig regeringen nu på sjukförsäkringen.
Under sitt första regeringsår har den borgerliga alliansen konsekvent sparkat på de människor i samhället som redan ligger ner. Försämringarna i a-kassan slog hårt mot de långtidsarbetslösa och nu har turen kommit till de sjukskrivna.
Det är de långtidssjukskrivna som är de stora förlorarna på de försämringar av sjukförsäkringen som ska träda i kraft den 1 juli nästa år och som presenterades i förra veckan av statsminister Fredrik Reinfeldt och socialförsäkringsminister Christina Husmark Pehrsson.
Riskerar förlora jobbet
Efter tre månaders sjukskrivning ska den anställda kunna tilldelas andra arbetsuppgifter hos sin arbetsgivare. Efter sex månader ska arbetsförmågan prövas mot hela arbetsmarknaden, vilket innebär att den sjuka riskerar att bli av med jobbet. Förändringarna i sjukförsäkringen är därför också ett hot mot anställningstryggheten. Ansvaret för rehabiliteringen hamnar på den sjuka själv när arbetsgivaren kan säga upp den som blir sjukskriven en längre tid.
Regeringen inför också en så kallad förlängd sjukpenning för den som har varit sjukskriven i ett år. Då sänks ersättningen till 75 procent. Efter 30 månader upphör sjukpenningen helt, och övergår i sjuk- och aktivitetsersättning (tidigare förtidspension) som ger ännu sämre ersättning.
I dag prövas sjukpenningen efter ett år, men oftast förlängs den med bibehållen ersättningsnivå. Ändå framställer regeringen den förlängda sjukpenningen som ett uttryck för generositet.
”Minska utanförskap”
Regeringen motiverar försämringarna i sjukförsäkringen med att den vill minska utanförskapet och att fler sjukskrivna borde kunna arbeta. Men precis som med a-kassan kan de inte förklara hur en sänkt ersättning bidrar till att minska utanförskapet. Varför skulle en människa bli frisk för att hon får lägre sjukpenning? Som om de sjukskrivna simulerar sin sjukdom för att slippa arbeta och lura systemet på pengar.
Försämringarna i sjukförsäkringen är inget annat än ett renodlat sparpaket för att finansiera regeringens skattesänkningar för de rika.
För att spara ytterligare pengar på de sjukskrivna vill regeringen att den sjukpenninggrundade inkomsten (SGI), den inkomst som Försäkringskassan använder för att beräkna sjukpenningen, ska baseras på historiska inkomster, och inte som i dag förväntade inkomster. Här finns en risk för en enorm sänkning av den faktiska sjukpenningen. Den reella inkomsten är ju ofta lägre än lönen på grund av karensdagar, vård av sjukt barn och så vidare.
Redan från årsskiftet kommer Försäkringskassan att multiplicera den aktuella inkomsten med faktorn 0,97 för att få fram SGI. Det innebär att sjukpenningen snarare kommer att bli 77 procent istället för 80 procent. Vid förlängd sjukpenning blir ersättningen i praktiken endast 72,8 procent.
Arbetsgivare är vinnare
Denna förändring i sättet att beräkna SGI drabbar också alla föräldralediga, eftersom det är SGI som bestämmer föräldrapenningen. Ytterligare en utsatt grupp som regeringen sätter krokben för.
Arbetsgivare och näringsliv är som förväntat vinnarna på det nya sjukförsäkringssystemet. De arbetsgivare som anställer någon som har varit sjukskriven i minst ett år kan få en ersättning motsvarande den dubbla arbetsgivaravgiften. Ordningen kommer att kallas nyfriskjobb.
Regeringen vill också att privata företag ska få en ”resultatbaserad ersättning” för att rehabilitera långtidssjukskrivna.
– Det här är skitspännande, säger statssekreterare Bettina Kashefi på socialdepartementet till Dagens Nyheter.
Men att göra sjuka människor till varor som snabbt ska placeras på en arbetsplats för att rehabiliteringsföretaget ska få ut sin ersättning är inte spännande. Det är bara skit.
JENNY TEDJEZA
Proletären 38, 2007