Sedan högerregeringen införde skattereduktionen för hushållsnära tjänster den 1 juli i år har marknaden för städbolag och liknande företag utvidgats.
– Vi kan se ett ökat intresse för att starta företag som erbjuder hushållnära tjänster, säger Pia Blank Törnros på Skatteverkets rättsavdelning till Proletären.
Företag som Rent hos dig i Stockholm pressar priserna på hushållsnära tjänster genom att hyra in billig arbetskraft från Lettland, och pensionärer kan i dag få sitt hem städat för under hundra kronor i timmen. Och detta utan att behöva ansöka om hemtjänst hos kommunen.
Frågan är om regeringens politik har öppnat upp för en situation där privata städföretag kommer att konkurrera med den kommunala hemtjänsten, och där äldre personers möjlighet till hjälp i hemmet inte längre bara kommer att avgöras av behovet utan också av storleken på plånboken.
Billigare
Pia Blank Törnros menar att det inte är osannolikt att de privata företagen skulle kunna bli billigare än kommunernas hemtjänst.
– Man ska inte bli förvånad om det blir så. Vissa kommuner har hemtjänst till självkostnadspris och då blir det ganska dyrt. Det kan bli svårt för kommunerna att konkurrera.
I Stockholm, som har flest städföretag som vänder sig till privatpersoner, tar kommunen ut en självkostnadsavgift på 185 kronor i timmen för enskilda städinsatser, det vill säga betydligt högre än de billiga städföretagen eftersom avgiften till kommunen inte ger någon skattereduktion.
Men enligt Barbro Karlsson på äldreförvaltningen i Stockholm är det få äldre som betalar en så hög avgift för hemtjänsten. Det finns en maxtaxa på 1612 kronor i månaden. Avgiften bestäms av de äldres inkomster, utgifter och av hur mycket hemtjänst den äldre behöver.
– För många fattigpensionärer finns det inga pengar kvar när vi har räknat bort skäliga levnadskostnader. Då blir hemtjänsten gratis, säger Barbro Karlsson.
För denna grupp kommer knappast de privata städföretagen att utgöra ett alternativ. Den som är sjuk har också behov av den kommunala hemtjänsten för personlig omvårdnad, inte bara för städning och handling.
Orättvist
Barbro Karlsson tror däremot att de privata städföretagen kan bli ett alternativ för de äldre som av kommunen inte anses vara i behov av hemtjänst, men som ändå tycker att det börjar bli tungt att städa själv.
Till skillnad från den inkomstrelaterade avgiften för kommunal hemtjänst blir skattereduktionen ett orättvist och snedfördelat bidrag. Alla får samma rabatt, fattigpensionärer som miljonärer, och de rika kommer dessutom att konsumera betydligt fler hushållnära tjänster och få ett ännu större bidrag.
A- och B-lag
Risken med den nuvarande utvecklingen är också att välbemedlade äldre kan kringgå den behovsprövning som kommunerna genomför innan hemtjänsten sätts in.
– Det finns en oro kring att det kan skapas ett A- och ett B-lag, säger Barbro Karlsson.
När de som har det lite bättre ställt kan köpa billig privat städhjälp utan att genomgå en behovsprövning går de före i kön, medan äldre med betydligt större behov och lägre inkomster får vänta på kommunens bedömning.
Om utvecklingen fortsätter finns risken att de äldre som har råd, eller vars barn har råd, får privat städhjälp, medan fattigpensionärerna får nöja sig med en utarmad och sämre kommunal hemtjänst.
JENNY TEDJEZA
Proletären 37, 2007
Skattereduktion för köp av hushållstjänster
Från den 1 juli kan den som anlitar någon att utföra hushållnära tjänster i, eller i nära anslutning till, bostaden, få sin inkomstskatt sänkt. Skattereduktionen är på 50 procent av kostnaden för tjänsten, men högst 50.000 kronor per år.
Skattereduktionen ska inte förväxlas med ett skatteavdrag, där du drar av omkostnader i deklarationen och i praktiken får tillbaka omkring 30 procent av beloppet. Skattereduktionen för köp av hushållstjänster är ett rent bidrag där staten betalar hälften av kostnaden för pigan genom att den som köper tjänsten får lägre inkomstskatt. Den som anlitat någon för att utföra hushållsnära tjänster kan också ansöka om jämkning och få sin preliminära skatt sänkt i förväg.
Hemtjänsten
Sedan 2002 har hemtjänsten ett eget kapitel i socialtjänstlagen och avgifterna har blivit mer lika mellan kommunerna. Maxtaxan utgörs av en viss procent av prisbasbeloppet och är i år 1.612 kronor i månaden.
I Stockholm är avgifterna uppdelade i sex nivåer, beroende på hur mycket hemtjänst den äldre behöver.
Själva avgiften bestäms sedan av den äldres inkomster som pension, kapitalinkomster och bostadstillägg. Kommunen utgår från det lagstadgade minimibelopp för skäliga levnadskostnader, det så kallade förbehållsbeloppet, som ska täcka hyra, kläder, mat, tv, tidning osv. Sedan tittar man på det som finns kvar av inkomsten. Många äldre har inga pengar kvar efter att förbehållsbeloppet är borträknat och hemtjänsten blir då gratis.