Dessutom cancersjukdomar. Detta är vad förarna får fram när vi i personalrummet försöker räkna fram de sjuka. Företagsledningen tiger.
Busschaufförerna har blivit allvarligt sjuka av stressrelaterade sjukdomar. Trafikproblemen och stressen i centrum och på många andra ställen i Uppsala har sedan 2007 ökat dramatiskt.
Samtidigt har arbetslistorna för busschaufförerna ändrats till det sämre, med minskade körtider och ökad stress. Situationen i trafiken är tidvis kaotisk. Ständiga förseningar som beror dels på dåliga körtider, busschaufförerna hinner inte köra på den uppsatta tiden i tidtabellen, dels på kraftigt ökad bilism som hindrar bussen att komma fram.
Uppsalaborna tar bilen när det är dyrt på bussen. Busstrafiken har förlorat 50 procent av sina passagerare, de flesta sitter i bilarna. Uppsala kommun, genom Upplands Lokaltrafik, vill inte betala vad kollektivtrafiken är värd.
Bördan kastas istället över på busschaufförerna. Den stressiga och kaotiska situationen i trafiken har fått förödande konsekvenser med många allvarligt sjuka. Över femton hjärtattacker och hjärnblödningar under ett år är cirka fem procent av bussförarkåren!
Företagsledningen tar inte problemet på allvar. Man försöker istället att gömma problemet. Ingen information ges till förarna när den enskilda undrar hur många som har blivit sjuka och varför.
Istället ges skulden för sjukdomen till förarna själva. Att det är folk som är för tjocka eller storrökare. Vi vet att det inte är så, vi känner de sjuka. Oron är stor i företaget.
Problemet slutar inte här. När vi busschaufförer privat har tagit kontakt med arbetskamrater som är sjuka och undrat om deras tillstånd har vi fått veta att alla långtidssjuka hotas med uppsägning eller redan har sagts upp av företaget.
De sjuka får ett val av trafikchefen Jan Burström; säga upp sig själva eller blir uppsagda av GUB. Detta görs i gott samarbete med Försäkringskassan. Efter tre månaders sjukdom börjar Försäkringskassan att dra åt snöret. Kan du inte jobba som bussförare får du ta ett annat jobb, är budskapet från Försäkringskassan. Den enda tanken där är att frånsäga sig ansvaret för de sjuka. Att de sjuka ska lämnas åt sitt öde, till arbetslöshet och socialhjälp. För vem vill anställa en person som är över 50 år gammal, som har råkat ut för en allvarlig sjukdom och som inte är helt återställd och arbetsför?
När Försäkringskassan hotar med att dra in sjukpenningen för en förare säger GUB upp denna under förevändning att han/hon inte får köra buss, det enda jobbet i företaget. Detta trots att föraren inte är färdigbehandlad för sin sjukdom. Det kostar annars inte företaget en krona att ha dessa förare som anställda.
Anledningen till uppsägningen är egentligen att man vill rensa i statistiken för de långtidssjuka och gömma och frånsäga sig allt ansvar för de dåliga villkoren i bussföraryrket i företaget GUB.
En gång i tiden kunde förare som av någon anledning för tillfället inte kunde köra buss vara kvar som anställda i företaget, tjänstlediga utan lön. Det har gjort det möjligt för chaufförer att komma tillbaka efter att ha varit långtidssjuka. Men nu är det bråttom, ut med dem. Statistiken ska se snygg ut, inget behöver göras åt den dåliga arbetsmiljön för bussförarna. Det är minst sagt för djävligt. Utsparkad av företaget och försäkringskassan, tänk dig att hamna i en sådan situation.
Vad gör facket Kommunal åt arbetsgivarens och Försäkringskassans smutsiga hantering? Inget alls! Kommunals
huvudarbetsplatsombud på GUB, Kim Jonsson, håller med företaget. För det första ger han ingen information till chaufförerna. När sanningen ändå kom fram får vi veta att Jonsson håller med företaget och råder arbetskamraterna att det bästa för de sjuka är att de säger upp sig själva. Tänk en fackförening som råder sina medlemmar att säga upp sig!
Vi kräver att Gamla Uppsala Buss och Upplands Lokaltrafik tar problemet med de många allvarligt sjuka bussförarna på allvar. Vi kräver en ordentlig undersökning av orsakerna till sjukdomarna som drabbar busschaufförerna. Pengar måste anslås för att avskaffa den ökade stressen för busschaufförerna.
Mario Sousa, busschaufför
Proletären nr 19, 2009