Sommarjobb blev lektion i kamp

– Han trodde nog inte att en 17-åring kunde vara så stark, säger Helena Haak. Hon och en annan tjej deltog i en facklig aktion mot hästgården Fenix Park utanför Kristianstad när hennes före detta arbetsgivare på sommarjobbet försökte köra över dem med sin bil.
Publicerad 4 september 2007 kl 00.00

På grund av usla arbetsförhållanden hade de tagit kontakt med Kommunal, som satte företaget i blockad för nyanställningar och övertid.

– Han tittade oss i ögonen och höll hög fart. Vi fick kasta oss åt sidan, annars hade han träffat oss.

Ägaren Georg Hultgren är polisanmäld och Kommunal ska driva tjejernas ärende till arbetsdomstolen.

Totalt var det sju tjejer som sade upp sig i somras. Upprörda efter att ha behandlats illa av ägarna. Varje år anordnas ridläger i en idyllisk miljö ute på landet. Det har skötts på samma sätt i trettio år.

Men redan sommaren 2004 lämnade fem flickor sina jobb på ridanläggningen och påtalade vad de ansåg vara missförhållanden på ridanläggningen. Även då försvarade sig Georg Hultgren med att flickorna ljög. Trots vittnesmålen och att Kommunal engagerade sig och drog fallet till Arbets-miljöverket, som i sin tur gjorde en polisanmälan för brott mot arbetstidslagen, hände inget. I år var det dags igen.

Laga mat
– Jag har ingen utbildning i matlagning och servering. Ändå skulle jag laga mat åt 45 barn och ledarna helt själv. Samtidigt skulle jag ta emot varuleveranser. Jag fick springa fram och tillbaka. Sen skulle jag duka och servera maten och slutligen diska och städa matsalen och köket, berättar Helena Haak.

För arbetet fick hon en timlön på 55 kronor. Ingen övertidsersättning och inget ob-tillägg, trots att hon skulle jobba varje helg hela sommaren. När hon krävde att få mer betalt på helgen sa Georg Hultgrens fru att ”Nej, om man ska ha mer betalt ska man jobba mer”. Men det värsta var att hon inte fick någon rast.

– Jag kanske hade stått ut om jag hade fått vila och ta lunchrast.

Kontakten med facket blev mycket positiv. Hon tvekade inte att ställa sig i blockaden utanför arbetsplatsen och dela ut flygblad till ridskoleelevernas föräldrar och förbipasserande.

– Men Georg Hultgren hade tre män som stod lite längre upp i vägen och sa åt föräldrarna att inte lyssna på oss. På sommaravslutningen läste han upp mitt för- och efternamn i en mikrofon framför kanske hundra personer och sa att jag hade ljugit om allt. Jag har anmält honom för förtal, säger Helena Haak.

• Hur ska man göra för att unga inte ska bli utnyttjade på jobbet?
– Innan detta hade jag ingen aning om vad ett kollektivavtal var. Jag kände inte till mina rättigheter mot arbetsgivaren så jag frågade aldrig om ob-tillägg, raster och sånt. Jag tog för givet att det sköttes.

– Det behövs utbildning, att någon berättar för ungdomar. Kanske i skolan.

Protestera
• Högeralliansen talar om blockader som ”maffiametoder”, vad säger du?
– Georg Hultgren tjänar miljoner på en sommar. Ska vi slita för att han inte ska behöva jobba resten av året? Om vi inte får vända oss till facket, var får vi då vända oss? Allt vi säger är sant och det har jag bevis för.

Helena Haak har fått starkt stöd av sina föräldrar och av kompisar.

– Det är helt klart att tonåringar utnyttjas, säger kompisen Josefin Edvardsson. Helena visar att ungdomar kan protestera. Alla borde göra så mot orättvisor!

NILS LITTORIN
Proletären 36, 2007

Dela artikeln

Proletären behöver ditt stöd!

Vi har inga rika annonsörer. Vi får inget mediestöd. Däremot har vi våra läsare som inser vikten av en tidning som tydligt tar ställning. För välfärd, fred och socialism, mot högerpolitik och imperialism. Vi skildrar verkligheten och vi vill ge röst åt dem som sällan får höras i andra medier.

Så här kan du stödja oss: