Vatten som vara eller rättighet?

Vatten är till och med viktigare än olja. Förra veckan samlades ungefär 2.500 affärsmän och experter från 140 länder till den årliga Världsvattenveckan i Stockholm.v
Publicerad 21 augusti 2007 kl 00.00

Denna sammankomst har vuxit till ett centrum för världens vattenpolitik och för ansträngningarna att göra vatten till en vara bland alla andra. Men också till ett centrum för dem som ser vatten som en rättighet.

Motkrafter
Det finns motkrafter, även om storföretag som Caterpillar och Nestlé är huvudsponsorer åt arrangemangen.

– Det är många slutna sammanträden och avtal som träffas på detta sätt under Världsvattenveckan, som har blivit en klubb. Sverige är i centrum för världens vattenpolitik men den bör inte avgöras av män i kostym, säger Anil Naidoo.

Anil Naidoo kommer från den kanadensiska organisationen Blue Planet Project. Han var en i panelen under Attacs seminarium i Stockholm om vatten som en rättighet och inte en vara.

– Vi har en global vattenkris, fortsatte han. Om inte vi föreslår lagar blir det marknaden som kommer att styra. Och den är en del av problemet och inte av lösningen.

Luis Padron, teknisk vice direktör från VA-företaget i jättestaden Buenos Aires, berättade på seminariet om framgångsrik kamp mot kapitalet. Vattendistributionen i provinsen togs över av ett dotterbolag till amerikanska Enron. När sedan Enron försvann i en av historiens största bolagskrascher lyckades vattenarbetarnas fack ta över verksamheten.

Nu har de gått vidare på ett sätt som kan bli viktigt på många platser i världen. Det argentinska facket och det bolag de bildade samarbetar med ett vattenföretag i Peru som hotas av privatisering. Man delar med sig av sitt kunnande för att förbättra de nedslitna anläggningarna där. Samtidigt lär man sig för den egna utvecklingen.

Samarbeta
Detta samarbete mellan offentligt ägda anläggningar, public-public-partnership, anser privatiseringsmotståndarna måste fortsätta. Att Stockholm Vatten nu stängt sitt internationella kontor är därför en stor besvikelse.

– Innan var detta företag ett föredöme även när det gäller kunskapsspridning. Stockholm Vatten finns omnämnt i texter från hela världen, sade flera talare på seminariet.

Forskaren Tommy Kane från universitetet i Glasgow höll med.

– I Storbritannien ser man ert företag som ett lysande exempel för oss andra, berättade han. Efter Thatchers privatiseringar av vattnet betalar man i England tre gånger mer än i Stockholm och får ett sämre vatten.

Höga vinster
Men för några var privatiseringarna i England framgångsrika. Taxorna höjdes med 50 procent på fyra år och vinsterna steg med 142 procent på åtta år.

Tommy Kane anser också att de privata bolagen inte gör nödvändiga investeringar.

– Efter översvämningarna i England i somras blev människor utan rent vatten i tio dagar. I det området finns företaget Severn Trent som gör en vinst på 300 miljoner pund i år. Men de investerar inte för att skydda reningsanläggningarna mot översvämningar.

En engelsk fackföreningsman från motsvarigheten till Kommunal avslutade seminariet med att säga:
– Ni är inte ensamma. Organisationer och forskare över hela världen stöder er.

Han syftade på att en svensk kamp mot nermonteringen av Stockholm Vatten måste starta, men det går att se hans ord i ett större sammanhang. Kampen om kontrollen av världens vatten pågår ständigt.

LASSE SIMMONS
Proletären 34, 2007

Sagt om vatten
”Vatten är en underbar investeringsmöjlighet”
”Jag insåg inte att det finns så mycket pengar i den här sektorn”
”Vattensystemen i Europa är mogna för privatisering”
”Det är politiken som inte är redo och det är vi som måste upprätthålla det politiska trycket”

Ovanstånede är sagt av företrädare för riskkapitalbolag och investeringsfonder under ett affärsseminarium på Världsvattenveckan. Den skotske forskaren Tommy Kane var där och skrev ner uttalandena.

Dela artikeln

Proletären behöver ditt stöd!

Vi har inga rika annonsörer. Vi får inget mediestöd. Däremot har vi våra läsare som inser vikten av en tidning som tydligt tar ställning. För välfärd, fred och socialism, mot högerpolitik och imperialism. Vi skildrar verkligheten och vi vill ge röst åt dem som sällan får höras i andra medier.

Så här kan du stödja oss: