Jon Sköld tog studenten för tre år sedan och har sedan dess gått mellan kortare tidsbestämda jobb och arbetslöshet. Genom det har han fått känna på försämringarna i a-kassesystemet.
– Jag hade tur som blev arbetslös innan regeringsskiftet. Då kunde jag få alfa-kassa, den lägsta ersättningen i a-kassan, för att jag uppfyllde studerandevillkoret. Idag är den möjligheten borta.
– Sedan hade jag jobb så länge att jag kvalificerade mig till inkomstbaserad a-kassa. Men jag fick inte förnyad a-kasseperiod, så eftersom jag redan stämplat tvåhundra dagar i alfa-kassan sänktes min ersättning direkt till sjuttio procent av tidigare lönen.
Nu har a-kassedagarna tagit slut och han har inte kvalificerat sig för ytterligare en period. Därför har arbetsförmedlingen placerat honom i jobbgarantin för unga.
När Proletären träffar Jon Sköld på arbetsförmedlingen i Borås, dit han flyttade från Karlstad tidigare i höst, har han just varit på introduktionsmöte på en jobbsökarkurs anordnad av privata företaget Limac (som Proletären skrivit tidigare har regeringen ålagt arbetsförmedlingen att lägga ut viss verksamhet på entreprenad).
– Eftersom det var första dagen idag vet jag inte exakt vad Limacs verksamhet innebär, men det som sades gav dåliga föraningar, säger Jon Sköld.
– Företag gavs offerstatus, de pratade om hur dyrt det är för företagare att anställa.
Jobbgarantin för unga ska bland annat innehålla jobbsökaraktiviteter och arbetspraktik. Vad det innebär fick Jon Sköld klart för sig efter introduktionsmötet hos Limac.
– Det var mycket snack om att skapa ett kontaktnät, att få in en fot på arbetsmarknaden. Men det kändes väldigt ytligt och klyschigt.
– Det blev riktigt pinsamt när en av handledarna apropå att skapa ett kontaktnät sa att ”om tio år kanske någon här är arbetsgivare, och då kan ni få jobb genom de kontakter ni skapar här”. Det är inte seriöst!
Gratis arbetskraft
Jon Sköld är också skeptisk till att aktiviteter som de Limac erbjuder skapar jobb.
– Det de kallar arbetspraktik handlar ju i princip om att ge företagen gratis arbetskraft. Det är ingenting som säger att en arbetsgivare anställer en efter några veckors praktik. Det är troligare att han istället tar en ny praktikant som arbetar gratis.
– På Limac säger dom att deras verksamhet är som en Ky-utbildning (kvalificerad yrkesutbildning), eftersom de varvar teori och praktik. Men det går inte att jämföra föreläsningar om att skaffa kontaktnät och två veckors praktik på arbetsplatser som tar emot en på nåder med tillexempel en svetskurs på Lernia.
Högern säger att om man är arbetslös på heltid ska man söka jobb på heltid. Det innebär att vara på arbetsförmedlingen, eller som i Jon Skölds fall, hos privata Limac en viss tid om dagen. Jon Sköld menar att det innebär att arbetslösa placeras i dagisliknande verksamhet.
– Nu ska jag sitta hos Limac sex timmar om dagen där dom ska hjälpa mig att söka jobb. Det är tid jag skulle kunna använda till att åka runt till arbetsgivare och söka jobb på egen hand.
– De jobb jag har fått har jag fått genom egna ansträngningar, inte genom arbetsförmedlingens åtgärder.
Jon Sköld är medveten om svårigheterna att få jobb i det av krisen extra hårt drabbade Västsverige. Och han vänder sig mot arbetsförmedlarnas påståenden att det är ett individuellt ansvar om man får jobb eller inte.
– Det går trehundra sökande på varje platsannons. Men det enda de sa till oss på mötet idag är att vi måste bli vassare i vårt kontaktsökande. Dom lämpar över ansvaret på individen, men det är väl inte vårt fel att arbetslösheten stiger?
Meningslösa jobb
Som så många andra ungdomar har Jon Sköld jobbat kortare tid inom flera olika yrken och han vet hur mycket det är värt att kunna försörja sig själv.
– Man känner sig nertryckt, och tillåts inte vara delaktig i samhället som arbetslös. Och många av de jobb som trots allt finns för ungdomar är helt meningslösa. Som telefonförsäljare, det finns inget behov av sådana jobb, de skapar ingenting som vi behöver utan stimulerar snarare till ytlighet och individualism.
– De åtgärder arbetsförmedlingen erbjuder skapar inga jobb. De ifrågasätter ens inte varför arbetslösheten finns.
WICTOR JOHANSSON
Proletären 45, 2008
Fakta:Jobbgarantin för ungdomar
Jobbgarantin för ungdomar infördes 1 december 2007 och ersatte ungdomsprogrammen kommunalt ungdomsprogram och ungdomsgarantin.
Jobbgarantin omfattar ungdomar mellan 16 och 25 år som varit arbetslösa och inskrivna som arbetssökande på arbetsförmedlingen under minst tre månader.
De första tre månaderna ska jobbgarantin erbjuda ”fördjupad kartläggning”, ”studie- och yrkesvägledning” samt ”jobbsökaraktiviteter med coach-ning”. Allt enligt devisen att den som är arbetslös på heltid ska också söka jobb på heltid.
Efter tre månader kombineras dessa aktiviteter med arbetspraktik och utbildning.
När den arbetslöse ungdomen påbörjar anställning eller utbildning blir denne utskriven från jobbgarantin för ungdomar efter en månad. Som längst kan en arbetslös delta i garantin i femton månader.
Listan för skäl att stänga av deltagare från garantin är lång. Dels kan deltagare stängas av ifall denne avvisar aktiviteter inom garantin, avvisar erbjudande om lämpligt arbete eller inte redovisar sina jobbsökar-aktiviteter. Deltagare kan dessutom stängas av om de missköter sig eller stör verksamheten, eller ”om det i övrigt finns särskilda skäl att ta tillbaka anvisningen”.
Vilka dessa ”särskilda skäl” skulle vara definieras inte, och det kan antas att en sådan skrivning ger utrymme för godtycke hos ansvariga på arbetsförmedlingen.
Om en deltagare blivit avstängd måste denne vara inskriven 45 dagar på arbetsförmedlingen som arbetssökande innan plats åter kan anvisas. Under dessa 45 dagar utgår ingen arbetslöshetsersättning.
Om en ungdom som är berättigad till någon form av arbetslöshetsersättning tackar nej till anvisad plats i jobbgarantin för ungdomar förlorar den sin ersättning.
De olika ersättningarna och villkoren för dessa i jobbgarantin för ungdomar är ett kapitel för sig. Vi redovisar i någorlunda korta drag.
För de som är inskrivna i garantin finns två olika ersättningsformer som båda betalas av Försäkringskassan, utvecklingsersättning och aktivitetsstöd.
Utvecklingsersättning betalas ut till ungdomar mellan 18 och 24 år som inte kvalificerat sig till a-kassan. Aktivitetsstödet gäller för den som uppfyller villkoren för a-kasseersättning. För att få aktivitetsstöd ska avgiften till a-kassan fortsätta att betalas och de dagar ersättning från aktivitetsstödet betalas ut räknas av från ersättningsdagarna i a-kassan.
För ungdomar under 18 år utgår ingen ersättning, där får föräldrarna stå för kostnaderna.
Såväl utvecklingsersättningen som aktivitetsstödet betalas ut högst fem dagar i veckan. Utvecklingsersättningen är skattefri och varken semester-, pensions- eller sjukpenningsgrundande. Aktivitetsstödet är däremot både skattepliktigt och pensionsgrundande men inte semester- och sjukpenningsgrundande.
Ersättningen i utvecklingsersättningen är 129 kronor om dagen för ungdomar med slutbetyg från gymnasiet. Saknas slutbetyg är dagersättningen 48 kronor fram tills den arbetslöse fyller 20, då dagpenningen höjs till 129 kronor.
Ersättningsnivåerna i aktivitetsstödet är krångligare. De baseras på dagpenningen i a-kassan, som lägst 320 kronor per dag och högst 680. Den som inte är kvalificerad till a-kassa kan erhålla aktivitetsstöd först när denne fyllt 25 år. Då är dagpenningen 223 kronor.
De första hundra dagarna är ersättningen 80 procent av den tidigare lönen. Men redan efter de första hundra dagarna sänks ersättningen till 70 procent, till skillnad från a-kassan där ersättningen är 80 procent i tvåhundra dagar. Efter trehundra dagar sänks nivån ytterligare till 65 procent.
Undantagna är de som har barn. Där liknar ersättningsnivåerna mera de i a-kassan.
Men för den stora majoriteten av unga som kvalificerat sig till a-kassan innebär det alltså ett påtagligt inkomstbortfall när de skrivs in i jobbgarantin för ungdomar. Kom dessutom ihåg att för att få aktivitetsstöd måste avgiften till a-kassan betalas, och den är oförändrad för ungdomarna i jobbgarantin, trots att ersättningen sänks redan efter hundra dagar!
Ren och skär diskriminering alltså, som från högerhåll motiveras med att det skapar ”starkare incitament att söka och ta lediga jobb”.
I klarspråk att ersättningsnivåerna för ungdomar ska sänkas så kraftigt att de inte har annat val än att ta vilket skitjobb, till vilken skitlön, som helst.
Jobbgarantin för ungdomar är rakt igenom bedräglig. Och det största bedrägeriet är att den inte garanterar några jobb. I augusti i år hade mindre än var tredje deltagare gått vidare till arbete. Sedan kom krisen…
Proletären behöver ditt stöd!
Vi har inga rika annonsörer. Vi får inget mediestöd. Däremot har vi våra läsare som inser vikten av en tidning som tydligt tar ställning. För välfärd, fred och socialism, mot högerpolitik och imperialism. Vi skildrar verkligheten och vi vill ge röst åt dem som sällan får höras i andra medier.