Hoppa till huvudinnehåll

Film: Inte det minsta amatörmässigt

Med Amatörer gör Gabriela Pichler ännu en lysande film om klass och landsbygd.

Yara Aliadotter och Zahraa Aldoujaili i Gabriela Pichlers Amatörer.
Cecilia Torquato

Under de dryga fem år som gått sedan den välförtjänt hyllade Äta sova dö (2012) är Gabriela Pichler äntligen tillbaka med en ny film. Och vilken film sen! Liksom i debuten utspelar den sig på landsorten, denna gången i den fiktiva lilla kommunen västgötska Lafors, spelad av Svenljunga. 

Den tyska lågpriskedjan Superbilly ska etablera sig i Sverige och valet står mellan Lafors och Alingsås. För att ta hem segern bestämmer sig politikerna och tjänstemännen för att göra en reklamfilm om sin kommun. Men kulturbudgeten är slut så de ber barnen i en skolklass att göra sina egna filmer om hemorten.

Det blir förstås inte som de hoppats på och de bestämmer sig för att lägga lite pengar på en professionell film ändå. Men de två tjejerna Dana och Aida tycker själva att deras skildring av Lafors var bra och fortsätter filma. Det uppskattas inte riktigt av  vilket leder till något av en duell mellan de två filmteamen. 

Avindustrialiseringen av landsbygden, arbetslöshet, konkurrens mellan kommuner – filmen är så full av olika teman att med en mindre skicklig regissör hade det lätt blivit rörigt och överbelastat. Gabriela Pichler ror det i hamn med bravur, och lyckas dessutom göra det hela till en riktigt varm feelgoodfilm om vänskap och brinnande entusiasm. 

Fakta

Amatörer

Av Gabriela Pichler

Med Zahraa Aldoujaili, Yara Aliadotter, Fredrik Dahl mfl

Lafors är en underdog i förhållande till storstadsregionerna och kommunens framtid ligger i händerna på en global kapitalism som minst sagt är nyckfull. Samtidigt får skillnaderna inom det lilla samhället också utrymme. Inte minst är skildringen av klasskillnader inom den alltför ofta hopklumpade gruppen ”invandrare” bra och viktig. Ursprung och andra skillnader har betydelse, men klass är avgörande. 

Just nu är Gabriela Pichler Sveriges bästa filmskapare. Punkt.

Amatörer är en fullkomligt lysande film med imponerande skådespelarinsatser av helt vanliga människor som aldrig stått framför en kamera förr. Det kanske är tidigt att säga efter bara två filmer, men just nu är Gabriela Pichler Sveriges bästa filmskapare. Punkt. 

Filmen, som Gabriela Pichler har skrivit tillsammans med författaren Jonas Hassen Khemiri, visades vid invigningen av Göteborg Filmfestival, och har vanlig biopremiär den 16 mars.