Hoppa till huvudinnehåll

Israel bäst på att vaccinera – men palestinierna får vänta

Israeliska bosättare vaccineras mot covid-19, medan palestinierna i Gaza och på Västbanken vägras vaccin av ockupationsmakten.

Israels premiärminister Netanyahu har likt 2,5 miljoner andra israeler vaccinerats. Palestinierna som lever under Israels ockupation får vänta.
Amos Ben Gershom/IGPO

Israel var snabba med att köpa upp vaccin mot covid-19 och började vaccinera befolkningen i december. Redan har fler än 2,5 miljoner israeler vaccinerats, och landet är på god väg att uppfylla ambitionen att alla invånare över 16 år ska vara vaccinerade i slutet av mars.

Det vill säga, alla medborgare i ”den judiska staten”. I apartheidstaten Israel är det som alltid två system, ett för israeler och ett för palestinier. På det ockuperade Västbanken vaccineras israeliska bosättare, medan palestinier i byar intill de illegala bosättningarna får vänta.

Organisationen Human Rights Watch, HRW, krävde i måndags att Israel uppfyller att även palestinierna i de ockuperade områdena, som lever under israeliskt militärstyre, får tillgång till vaccinet. I enlighet med Fjärde Genevekonventionen är det ockupationsmaktens plikt.

– Ingen kan rättfärdiga dagens verklighet på Västbanken, där folk på ena sidan gatan får vaccin, medan de på andra sidan blir utan, beroende på om de är judar eller palestinier. Alla i samma territorium ska ha likvärdig tillgång till vaccinet, oberoende av deras etnicitet, sa HRW:s chef för Israel och Palestina, Omar Shakir.

De enda palestinier som får vaccin är några av alla dem som sitter fängslade i Israel. Efter hård kritik mot Israels ansvarige minister Amir Ohana, som först ville exkludera palestinska fångar ur programmet för vaccin på fängelserna, ska de första palestinska fångarna ha vaccinerats i veckan.

I de överbelagda fängelserna lever både barn och vuxna i ständig trängsel och utan tillgång till mediciner. I december höll Israel omkring 4,400 palestinier fängslade, inklusive 160 barn. 440 av de fängslade hålls i förvar utan vare sig åtal eller dom, enligt webbtidningen Electronic Intifada.

Till helgen kan de första palestinierna på Västbanken komma att vaccineras – men inte genom Israels program, där vaccinen kommer från Pfizer/BioNtec och Moderna. Palestinska myndigheten (PA), som administrerar Israels ockupation i områdena med begränsat självstyre på Västbanken, ska i veckan få en första leverans av det ryska vaccinet Sputnik V. PA har köpt 50.000 doser av Ryssland, som levereras till Västbanken genom Jordanien, enligt al-Jazira.