Hoppa till huvudinnehåll

Kommentar: Israel kan diskas från ESC – men inte på grund av folkmord

Israel planerar att skicka ett provokativt bidrag till Eurovision. Om låten anses vara för politisk blir Israel diskade. Blir det ett sätt för EBU att komma undan och slippa ta ställning mot Israels massmord av palestinier? 

Eden Golan som eventuellt får representera Israel i Eurovision senare i vår.
Hakokhav Haba/TV12

Israel vill skicka låten October rain som sitt bidrag till Eurovision Song Contest i maj. Låttexten är inte offentliggjord – men titeln, som anspelar på händelserna den 7 oktober, räcker.

Och det är förstås en provokation – ett långfinger mot alla som menar att Israel bör uteslutas. De har också låtit meddela att de vägrar byta låt. Det blir October rain och därmed basta.

Det israeliska public service-bolaget KAN väntar nu på godkännande från Europeiska radio- och tv-unionen (EBU). Om låten anses vara för politisk blir Israel diskade.

På ett sätt är det förstås bra om Israel får stanna hemma. Men det blir också ett sätt för EBU att komma undan och slippa ta ställning mot Israels massmord av palestinier. 

Det finns ytterligare ett sätt för EBU att slingra sig ur ställningstagandet.

Det är nämligen inte bara låten som är ”knepig”. Även Eden Golan, sångerskan som representerar Israel, har fått kritik. Men inte för att hon representerar en kolonial bosättarstat som på kort tid mördat 13.000 barn. Nej, hon har något ännu värre. Något som är strikt förbjudet i Eurovisionsammanhang – rysskopplingar. 

Golan är född i Israel men har på grund av sin fars jobb tillbringat större delen av sitt tjugoåriga liv i Ryssland. Hon har också uppträtt på den omstridda Krimhalvön – ett ”big no-no” i västerländsk showbiz och något som fått flera andra artister cancellade. 

Detta har uppmärksammats stort i media ända sedan hon vann Israels talangjakt i början av februari. 

En del medier går ännu längre i sina misstankar. Det spekuleras i varför hon lämnade Ryssland 2022 – var det för att landet invaderat Ukraina eller var det av andra skäl? Och varför har hon inte fördömt invasionen å det hårdaste?

Eurovsion 2024 äger rum i Malmö 7-11 maj. Det planeras stora protester redan nu (om Israel tillåts delta). Du kan läsa mer om protestkampanjen på stoppaisrael.nu 

Proletären/Röda Rapp
Ur Proletären nr 8, 2024.

Mer Eurovision-nytt

FINLAND IDF:s urskiljningslösa mördande i Gaza har väckt debatt i flera länder om huruvida Israel ska få delta i Eurovision. I Finland gick 1.300 musiker tidigare i år ut i ett upprop om att Israel borde uteslutas, alternativt att Finland skulle bojkotta tävlingen.

Finnarnas Eurovisionbidrag, Windows95man (Teemu Keisteri), berättar för Yle att han övervägt att stanna hemma. Men nu landar han och sångkamraten Henri Piispanen i att de trots allt ska delta.

”Vi anser att den enda rätta lösningen från EBU skulle vara att utesluta Israel från tävlingen. Vi känner dock inte att vi skulle kunna påverka detta genom att dra oss ur”, skriver duon i ett pressmeddelande.

Artisterna meddelar att de i stället kommer att jobba med ”alternativa internationella påverkningsmöjligheter”.

ESC
Windows95man och Henri Piispanen tävlar för Finland.

INTERNATIONELLT Tusentals artister världen över kräver att Israel ska uteslutas ur Eurovision. Nu kommer motdraget – ett uppror för Israel signerat av 400 kändisar.

Många bakom uppropet är kända Israelvänner, till exempel Gene Simmons från Kiss, skådespelerskan Helen Mirren (som bland annat spelade Israels premiärminister Golda Meir på vita duken förra året) och musikentreprenören Scooter Braun (som åkte till Israel för att visa sitt stöd för militären mitt i vinterns bombkampanj mot Gaza). 

Kändisarna menar att Eurovision och politik inte hör ihop: ”De som manar till en uteslutning av Israel undergräver tävlingens anda och gör den till ett politiskt verktyg istället för ett firande av enhet”, skriver de i brevet.

Visst, man kan man tycka att Eurovision och politik inte hör ihop… men är det inte lustigt att sådana röster bara höjs när det är tal om att utesluta Israel? När Belarus och Ryssland uteslöts hördes inga protester från dem som vill ”hålla musik och politik åtskiljda”. Tvärtom – 2022 gick till exempel Simmons ut med att alla artister i världen borde bojkotta Ryssland och jämförde dem som spelar där med artister som uppträdde i apartheidens Sydafrika… samtidigt som han själv står upp för en apartheidstat.