Hoppa till huvudinnehåll

Israelisk kommunist: ”Även judar förföljs när vi höjer rösten mot kriget”

Förra veckan överlevde knessetledamoten Ofer Cassif en omröstning om att uteslutas ur det israeliska parlamentet för förräderi, då han ställt sig bakom Sydafrikas åtal mot Israel i den internationella domstolen i Haag. ”De vill bli av med mig på grund av mina åsikter”, säger Ofer Cassif till Proletären.

Ofer Cassif i det israeliska parlamentet.
Privat

– Demokrati baseras på jämlikhet. En stat som syftar till ett folks överhöghet över ett annat kan inte vara en verklig demokrati, och det är vad som pågått i Israel sedan 1948.

Orden är Ofer Cassifs, som fortfarande, med nöd och näppe, är en av fyra ledamöter för vänsterkoalitionen Hadash i det israeliska parlamentet knesset.

Vi skriver fortfarande, efter omröstningen om hans politiska framtid förra veckan, då 85 av 96 närvarande ledamöter röstade för att den israeliske kommunisten skulle uteslutas för ”förräderi”.

Anledningen är att Ofer Cassif ställt sig bakom Sydafrikas åtal i den internationella domstolen i Haag, som utreder Israel för folkmord. Motionen för att slänga ut honom föll då den behövde en så kallad supermajoritet av 90 röster.

Att övriga av de sammanlagt 120 ledamöterna inte infann sig är ett av många tecken på den bristande demokratin i Israel, säger han.

– Det visar på faran vårt samhälle är i för närvarande. Att majoriteten av den så kallade oppositionen föredrar att inte rösta alls är en del av problemet.

Ofer Cassif pratar om en pågående fascistifiering av det israeliska samhället. Med repression mot framför allt palestinska medborgare, men också oppositionsröster som han själv. 

– Även judar förföljs om de höjer rösten mot kriget, mot blodsutgjutelsen, mot den hemska förstörelsen och massakrerna i Gaza, säger Ofer Cassif – som samtidigt betonar att han också fördömer Hamas attack på Israel den 7 oktober, då han själv förlorade personliga vänner.

– Vi förföljs på daglig basis. Folk har fått sparken från sina jobb eller stängts av från sina studier, och blir trakasserade av polisen. De blir arresterade och förhörda för att ha twittrat eller delat något mot kriget, eller bara uttryckt sympati för folket i Gaza.

Ofer Cassif säger till Proletären att försöket att utesluta honom från Knesset är en fortsättning på den statskupp, som han kallar det, som premiärminister Benjamin Netanyahus regering inledde före kriget. De juridiska reformer som handlar om att överföra makt från högsta domstolen till regering och parlament, där de sju partierna i Netanyahus regering har majoritet.

Han lägger också skulden för den 7 oktober på regeringens politik. Själv ställer inte Cassif, från det israeliska kommunistpartiet Maki, upp på att han skulle agerat fientligt mot Israel när han ger sitt stöd till åtalet mot Israel. Snarare vill han rädda sitt land från Netanyahus högerextrema regering. 

– De två anledningar som lagen tillåter för att utesluta en ledamot är om hen antingen stödjer rasism eller väpnad kamp mot Israel, och jag är emot båda. Att säga att mitt stöd till ICJ:s utredning är att stödja väpnad kamp mot Israel är en lögn, som en majoritet av ledamöterna i knesset tyvärr ställer sig bakom. 

– De vill bli av med mig på grund av mina åsikter, inte på grund av petitionen jag undertecknade. Eftersom allmänheten i Israel rört sig så långt högerut följer de här fegisarna utvecklingen, istället för att försöka bryta den.

Ofer Cassif säger att USA och andra länder som backar upp den israeliska regeringen i kriget gör befolkningen en björntjänst. Att det bara i fascistiska stater saknas distinktion mellan stat och regering.

– De som stödjer Israel genom att skicka vapen och lägga veto i FN:s säkerhetsråd mot vapenvila hjälper inte israelerna. De stödjer Netanyahu och hans rasister. Om den svenska regeringen och andra vill stödja folket i Israel måste de gå emot regeringen, som för närvarande är det israeliska folkets huvudfiende. 

Ofer Cassif och Maki, som är det största partiet i Hadash-koalitionen, förespråkar en tvåstatslösning för att få slut på ockupationen och förtrycket.

Många palestinier skulle säga att i en tvåstatslösning är inte Palestinas befrielse fullkomlig. Att rätten att återvända inte skulle uppfyllas för alla flyktingar, och att palestinier inne i Israel fortfarande skulle vara andra klassens medborgare. 

– Först och främst håller vi med varann om att det palestinska folket har rätt till självbestämmande och till sin egen självständiga stat. Men vår kamp inne i Israel är också för fullständig jämlikhet, inklusive nationell jämlikhet mellan palestinierna som nationell minoritet och den judiska majoriteten. Vi menar att frågan om de palestinska flyktingarna ska lösas rättvist i enlighet med FN:s resolutioner och med parternas samtycke.

– Israel har också rätt att existera som självständig stat. Men ingen rätt att existera som en stat som diskriminerar och förföljer minoriteter – och till och med majoriteter. För mellan floden och havet finns ingen judisk majoritet, det är mer eller mindre 50-50. Och såklart, om du går tillbaka till Nakba [fördrivningen av palestinier i samband med staten Israels bildande 1948] är det anledningen till att det inte finns någon palestinsk majoritet.

Ofer Cassif påminner om hur Karl Marx ändrade sitt ställningstagande i den irländska frågan på 1800-talet. 

– Först menade Marx att de irländska och de engelska proletärerna skulle gå samman och revoltera mot den irländska och engelska borgarklassen, men senare ändrade han sig och sade att nyckeln till den engelska revolutionen är irländarnas nationella självständighet. Jag tror att det är samma sak här.

– Jag har inga ideologiska reservationer mot en enstatslösning. Men jag tror att det är orealistiskt och väldigt farligt för både judar och palestinier, som omständigheterna ser ut.

Men är inte en tvåstatslösning ännu längre bort, givet hur det ser ut på marken med de ständigt utvidgade bosättningarna?

– Jo, på kort sikt tror jag det är svårare. Vi såg vad Netanyahu tog till knesset för några dagar sedan, och att 99 av 120 ledamöter röstade mot ett så kallad ensidigt erkännande av en palestinsk stat. 

– Men jag tror också att det här hemska anfallet på Gaza som pågår kommer att påskynda bildandet av en palestinsk stat. Fler och fler regeringar runt om i världen ser att om inte palestinierna får rätten till sin egen stat uppfylld kommer det flyta ännu mer blod, och kriget kommer att sprida sig inte bara i regionen utan längre bort än så. 

– USA och EU börjar förstå att det ligger i deras eget intresse att avsluta den så kallade konflikten i Mellanöstern, vars basis är ockupationen. Jag är ganska övertygad om att vi kommer att se en palestinsk stat inom de närmaste åren.

Ofer Cassif lägger mycket av skulden för det som händer i Gaza nu på USA:s politik både nu och genom åren.

– Psykologer skulle kalla det för kognitiv dissonans. Å ena sidan säger Biden att Israel borde vara väldigt försiktiga med de oskyldiga palestiniernas liv i Gaza. Men å andra sidan fortsätter han att skicka vapen, och lägger veto mot en vapenvila.

– Kriget måste stoppas omedelbart för allas skull. Framför allt för palestinierna som är de största offren, men också för den israeliska gisslan och till och med för soldaterna. De dödas på regeringens altar, det har inget att göra med vår säkerhet.