Hoppa till huvudinnehåll

Ivar Lo-priset 2023 till lastbilschauffören David Ericsson: ”Det känns stort”

Fackföreningsrörelsens Ivar Lo-pris år 2023 går till arbetarförfattaren David Ericsson, som enligt motiveringen står för ”en modern arbetarlitteratur som uppmärksammar förändringar i arbetslivet”. 

David Ericsson på jobbet.
Erling Bronsberg / Proletären

Författaren och långtradarchauffören David Ericsson tilldelas fackföreningsrörelsens Ivar Lo-pris 2023. Enligt motiveringen har Ericsson bidragit till ”en modern arbetarlitteratur som uppmärksammar förändringar i arbetslivet”. 

– Det känns stort att få vara en del i den helheten, säger David Ericsson till Proletären.

Han beskriver Ivar Lo som sin ”litterära pappa”.

– Jag läste honom långt innan jag själv började skriva. Jag körde långtradare då med, och minns styrkan man fick av igenkänningarna. Det var stärkande och inspirerande för mig som ung arbetare. 

– Han har väl det där som jag också försöker ha. Beskrivningarna av klass och arbete, men också känslolivet. Både stolthet och plåga. 

David Ericsson är född 1958 och debuterade 1999 med novellsamlingen Truck stop. Han har hittills gett ut fem romaner och två novellsamlingar. 

Senaste romanen, Den fredlösa, gavs ut i våras. Det är den andra delen i romanserien som inleddes med Döden är inte nog (2018). Nu håller han på med en tredje del, som beräknas bli klar i slutet av 2023 eller början av 2024.

Förutom det egna skrivandet har Ericsson också tagit initiativ till flera vägkrogsbibliotek med ljudböcker för yrkeschaufförer, som han berättar fått ett enormt gensvar.

Det sägs ibland att arbetarlitteraturen är på gång igen. Och det ges ut en del sådan i Sverige idag – antologier, novellsamlingar, och även en del romaner.

– Allt är inte jättebra, men ur den här strömmen som kommer finns fantastiska guldkorn som man bara älskar och ofta kan det vara ganska okända författare. 

– En som jag verkligen vill pusha för är Micke Evhammar, en fantastisk ljusglimt. Hans nya novellsamling är väldigt levande.

Att fackpressen dragit ner på kulturen och slopat novellerna tycker David Ericsson däremot är beklagligt. 

– De gör ett stort misstag. Det är sorgligt. Den litterära delen har alltid varit en så viktig del av arbetarrörelsen. Möjligheten att utveckla tankar fritt. Den ger energi i den bistra verkligheten. Att ge möjlighet att beskriva den verkligheten, och att man får känna igen sig i det, det har man frångått. Och det är det dummaste man kunnat göra. 

– Den fria tanken är enormt viktig om man ska komma framåt i de reella förhållandena. Grundtanken var ju att om man läser mycket, både tidningar och böcker, så diskuterar man saker. Och så agerar man därefter på ett vettigt sätt.

Apropå att agera… hur ser du på märket på 4,4 procent?

– Det känns inte tillräckligt. Det är en jättefråga. Matpriserna har gått upp med mycket mer så jag förstår inte riktigt hur man har tänkt. De säger att skälet till att det är så lågt är att ”annars blir det inflation”. Men att matföretagen höjer priserna helt vilt och det här med elmarknaden och räntorna… Varför ska det få ske, medan arbete inte ska löna sig alls längre tydligen?

– De går ju efter tjänstemännen. De kanske har 40.000-50.000 i lön. Inte alla, men en hel del. Men en arbetare har mellan 25.000 och 27.000 kanske. Vi chaufförer ligger på runt 27. Det går inte ihop. Hur man än räknar så går det inte ihop. Det gör livet omöjligt.

Prisutdelningen äger rum den 23 februari, på Ivar Lo-Johanssons födelsedag.