Hoppa till huvudinnehåll

Turkiet kräver honom utlämnad: ”Jag är författare och aktivist, inte terrorist”

Den turkiska tidningen Hürriyet har offentliggjort den lista på sammanlagt 45 personer från Sverige och Finland som Turkiet kräver ska utlämnas. En av dem som står på listan är den svenska medborgaren Hamza Yalcin, socialistisk skribent och aktivist från Turkiet.

Turkiets president Erdogan vill se Hamza Yalcin utlämnad från Sverige.
WEF / E.T. Studhalter / Proletären

Den 27 juni publicerade Hürriyet namnen på de personer som Turkiet kräver ska utlämnas. Det är 33 personer från Sverige och tolv från Finland. Merparten är efterlysta för terrorism. Många anklagas för medlemskap i kurdiska PKK eller turkiska vänsterorganisationer som DHKP-C. Andra är efterlysta på grund av kopplingar till Gulenrörelsen, en islamistisk organisation som tidigare var tätt lierade med det i Turkiet regerande högerpartiet AKP.

En av dem som står på listan är Hamza Yalcin, svensk medborgare sedan 15 år och bosatt i Halmstad. De styrande i Turkiet har förföljt honom sedan han för över 40 år sedan inledde sitt engagemang i den turkiska vänsterrörelsen.

– Jag har blivit beskjuten, fängslad och torterad. Makthavarna hatar mig för att jag har fortsatt med min politiska verksamhet på arbetarklassens sida och kritiserat alla smutsiga regeringar i Turkiet. Men jag har svårt att förstå varför de jagar mig. Jag arbetar fredligt och öppet. Mitt arbete utgör inte något fysiskt hot mot någon. Dessutom har jag inte någon makt eller något inflytande, och den turkiska vänsterrörelsen är svag.

Kände du till att du fanns på listan?

– Jag misstänkte att jag fanns med, men samtidigt var jag inte säker eftersom jag inte längre är efterlyst av Interpol. Mitt spanska ombud Baltazar Garzón som hjälpte mig då jag frihetsberövades i Spanien 2017 har sagt att Turkiet inte kan använda Interpol mot mig längre. Däremot har AKP-regeringen satt mitt namn på inrikesministeriets terroristlista.

Vad säger du om att Turkiet stämplar dig som terrorist?

– Jag vet vem jag är. Jag har inte invaderat något land. Jag har inte stöttat terroristerna i Syrien och Libyen. Jag har inte kommit till makten i Turkiet med hjälp av utländska krafter. Jag har inte spridit terror i islamistiska kläder runt om i världen. 

– Jag är bara en författare och en aktivist som skriver och talar. Jag kom till Sverige 1985. Ingen kan visa att jag begått något brott sedan dess. Jag behöver inte våld för mitt politiska arbete.

Proletären
Hamza Yalcin

Varför ställer Turkiet de här kraven på Sverige och Finland? Är du och de andra personerna verkligen så viktiga för Erdogan?

– Det tror jag inte. Erdogan vill använda listan för att sätta press på den svenska regeringen. Gulenrörelsen som är minst lika mycket höger som AKP utgör ett hot mot regimen i Turkiet. Den svenska regeringen har varit positiv till dem. Det gör AKP oroliga. Sverige stöttar också den kurdiska rörelsen i Syrien, och det är Erdogan också missnöjd med. 

Magdalena Andersson ska snart träffa Erdogan i Madrid för att få honom att säga ja till ett svenskt Natomedlemskap. Vad tänker du om det?

– Sverige är ett land som kan bidra till fred i världen. En effektiv alliansfri politik är vad som behövs just nu. Nato driver en krigspolitik och ett världskrig hotar oss. Den alliansfria politiken kan och måste försvaras av fredsvänliga människor i Sverige. Då kan också Socialdemokraterna ändra sin inställning.