Hoppa till huvudinnehåll

Debatt: Jag kommer aldrig förlåta V:s svek mot Palestina

DEBATT. Vänsterpartiets ledning ägnar sig åt häxjakt på interna kritiker istället för att tydligt ställa sig på palestiniernas sida, skriver Yacine André Slamti, tidigare trogen V-väljare.

Nooshi Dadgostar (V). Infälld bild: artikelförfattaren Yacine André Slamti
Frankie Fouganthin / Privat

Detta är en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna.

Jag anklagar Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar och resten av partistyrelsen för att medvetet och metodiskt arbeta för att urholka partiets grundprinciper i syfte att förverkliga sina egna maktagendor fyllda av fantasier om ministerposter, i en hypotetisk regering med Socialdemokraterna, och feta löner inom Wallenbergsfären. 

Det är djupt oroande att bevittna hur några enskilda personers girighet präglar Vänsterpartiets långa och erkända kamp för internationell solidaritet, fred och mot fascismen. Ett uppenbart exempel på det fullständiga moraliska förfallet som råder inom Vänsterpartiets ledning är dess agerande visavi den fruktansvärda krisen i Palestina. 

Medan ledare från likasinnade partier – från Jill Stein och Cornel West i USA till Ione Belarra i Spanien och Jean-Luc Mélenchon i Frankrike – skarpt fördömt Israels förskräckliga massaker på civila i Palestina, hotat Netanyahus folkmordsdrivna regim med rättsliga följder samt gör allt i sin kraft för att få till en vapenvila, gör Vänsterpartiets ledning istället sitt bästa för att befinna sig på fel sida av historien och har visat sig hellre satsa på häxjakt på interna dissidenter än på att försöka bidra till att rädda palestinierna från att slaktas.

Nooshis uttalande om eldupphör ska av den anledningen inte ses som genuint utan som konsekvensen av en betydande kampanj från Vänsterpartiets väljarkår, där vi fått påminna partiapparaten om att det pågår ett folkmord, under vilket fler än 5.000 barn redan dött, och hota med att lämna partiet och sluta rösta på ett ryggradslöst b-alternativ till Socialdemokraterna. Det finns också en påtaglig oro inom partiet för vad sveket i Palestinafrågan kan innebära i en av partiets viktigaste väljarbaser, det vill säga förorterna.  

Dessutom har svaren från Vänsterpartiets kansli och distrikt kännetecknats av en självgodhet som står i stark kontrast mot stundens allvar där hela världen bevittnar hur västledarna öppet stödjer det pågående massmordet i Palestina, vilket tyder på att vi befinner oss i en tid då den fascistiska rörelsen och dess koloniala brutalitet blivit en given del av mainstream-narrativet. 

Det är därför av oerhörd vikt att en stark motpol till den djupt rasistiska ideologin som hotar våra humanistiska värderingar finns representerad i Sveriges riksdag. Mot den bakgrunden uppmanar jag alla Vänsterpartiets sympatisörer att kräva partiledningens omedelbara avgång och att i brist på en sådan handling vägra rösta på Vänsterpartiet.

Som tidigare trogen V-väljare kommer jag aldrig att glömma och förlåta att detta parti valde att ligga lågt när hela världens goda krafter reste sig mot fascismens ursinniga våld.

Yacine André Slamti
Palestinavän och besviken V-väljare