Hoppa till huvudinnehåll

Järnvägsstrejk i Frankrike – ”Vi behöver värma upp musklerna igen”

Under coronapandemins framfart har Macrons regering lagt den planerade pensionsreformen på is, men idag strejkar järnvägsarbetarna i Frankrike på nytt. ”En liten lagom strejk för att värma upp musklerna igen”, säger lokföraren Axel Persson till Proletären.

De franska järnvägsarbetarna strejkar mot att företagen varslar om uppsägningar samtidigt som de får miljardstöd av staten. Bilden från strejkdemonstration idag i Paris.
Axel Persson

Det senaste året har järnvägsarbetarna i Frankrike gått i bräschen i kampen mot Macrons planerade pensionsreform, och strejkerna gav resultat. Regeringen har lagt reformen på is under coronapandemin, och det är oklart om de kommer att gå vidare med förslaget.

– Helt säkert är att deras ursprungliga förslag inte kommer att bli verklighet, säger lokföraren Axel Persson till Proletären. Men de kanske kommer försöka genomföra en ”light”-version.

Under coronans framfart har striden mellan regeringen och arbetarna lugnat sig, men idag den 17 september strejkar järnvägsarbetarna igen. Inte främst mot pensionsreformen, utan för jobben som hotas medan företagens vinster garanteras av staten.

– Staten har delat ut flera hundra miljarder euro i stödpaket till företagen. Samtidigt som företagen varslar om uppsägningar, lönesänkningar och andra attacker på arbetarna, säger Axel Persson.

– Till exempel fick järnvägsbolagen ett stöd på nästan 5 miljarder, bland annat ”för att stödja godstrafiken”. Och nästa dag säger (det statliga järnvägsbolaget) SNCF att de vill skära ner på antalet lokförare inom godstrafiken med tio procent. Och i andra företag säger bolagsledningarna att arbetarna och facken måste gå med på sänkta löner för att behålla jobben.

Därför har järnvägsarbetarna som är organiserade i den fackliga centralorganisationen CGT kallat till en landsomfattande endagsstrejk idag torsdag. Det är viktigt inför kommande strider, säger Axel Persson.

– En liten lagom strejk, för att värma upp musklerna igen.