Hoppa till huvudinnehåll

Kommentar: Julian Assange äntligen fri

Efter fem år i Belmarsh högsäkerhetsfängelse i London är visselblåsaren Julian Assange, som avslöjade USA:s krigsbrott i Afghanistan och Irak, en fri man.

Visselblåsaren Julian Assange på väg mot ett flygplan och friheten.
X/Skärmdump/Wikileaks

Äntligen är han fri! Fem år efter att brittisk polis gick in på Ecuadors ambassad i London och grep visselblåsaren Julian Assange kan den australiensiske journalisten åter andas frisk luft.

Det var tidigt på tisdagmorgonen som Wikileaks – organisationen som Assange var med och grundade 2006 – deklarerade på X att Julian Assange släppts mot borgen på Stansted flygplats och var på väg mot sitt hemland på andra sidan jorden.

”Efter mer än fem år i en cell på sex kvadratmeter, isolerad 23 timmar om dagen, kommer han snart att återförenas med sin fru Stella och deras barn, som bara känt sin pappa bakom galler”, skriver Wikileaks på X.

I meddelandet står att Assanges advokater nått en uppgörelse, som ännu inte formellt slutförts, med USA:s justitiedepartement. Imorgon onsdag ska Assange framträda inför en domstol i Marianerna i Mikronesien, som är amerikanskt autonomt territorium.

Där kommer han att erkänna sig skyldig till att olovligen ha tagit emot och spridit hemlighetsstämplad nationell försvarsinformation, enligt ett dokument från det amerikanska justitiedepartementet. Domen har han redan avtjänat när han suttit inspärrad i Belmarsh högsäkerhetsfängelse i Storbritannien.

Julian Assange har jagats av USA:s myndigheter i 14 år, sedan Wikileaks 2010 läckte hemligstämplade dokument och filmer som avslöjade den amerikanska försvarsmaktens krigsbrott i Afghanistan och Irak. Han har åtalats för spioneri och riskerade en fängelsedom på 175 år innan uppgörelsen.

Han tog sin tillflykt till Ecuadors ambassad 2012, då Sveriges åklagarmyndighet spelade en skamlig roll i USA:s jakt på honom. Två år efter att en förundersökning om misstänkt våldtäkt och sexuellt ofredande lagts ner, öppnade den svenska åklagaren upp utredningen igen – uppenbart efter påstötningar från USA.

Det handlade aldrig om sexbrottsanklagelserna. Det handlade om att Assange visat upp USA:s krigsbrott för världen och skulle straffas för det, vilket allt fler förstått de senaste åren när han suttit isolerad i Belmarsh och kämpat mot en utlämning till USA. Men nu är Julian Assange äntligen fri.

”Det här är resultatet av en global kampanj som spänner över gräsrotsorganisatörer, pressfrihetsaktivister, lagstiftare och ledare från hela det politiska spektrat, hela vägen till FN”, skriver Wikileaks om frigivningen av sin tidigare chefredaktör.

Dessvärre har inte många svenska medieröster stämt in i den kampanjen och stått upp för pressfriheten och yttrandefriheten. De stora mediehusen världen över har de senaste åren också varit lika skamligt tysta om Julian Assange som de några år tidigare högljutt hjälpte USA i smutskastningen av honom.

Många av hans journalistkollegor har anledning att skämmas över sin tystnad, runt en man som straffats hårt för verkligt orädda publiceringar. Men idag gläds vi framför allt åt att Julian Assange kan återförenas med sin familj. Som kampanjen för att få honom frigiven upprepat otaliga gånger: journalistik är inget brott.