Hoppa till huvudinnehåll

Juridisk kupp mot Venezuelas kommunistiska parti

Venezuelas kommunistiska parti, PCV, har fråntagits sin juridiska person i ett beslut i landets högsta domstol. PCV har i månader varnat för att detta skulle bli kulmen på en kampanj mot partiet, dirigerad av delar av det statsbärande PSUV:s ledning.

PCV:s ordförande Oscar Figuera, som också är ledamot för partiet i nationalförsamlingen, möter pressen efter domslutet.
Skärmdump/Youtube

Den av kongressen valda ledningen för Venezuelas kommunistiska parti, PCV, har förlorat rätten till partinamn och organisationsnummer, efter ett beslut av landets högsta domstol.

Det var i fredags som domstolen tilldelade PCV en ad hoc-styrelse bestående av sju personer, varav minst fem är medlemmar i regeringspartiet PSUV (Venezuelas förenade socialistparti) och inte en enda i det parti som de påstås företräda.

Den av domstolen utsedda styrelseordföranden för PCV:s juridiska person heter Henry Parra. Det är också Parra som i egenskap av ”gräsrotsmedlem” i PCV lämnade in anmälan till domstolen i juni – efter att i flera månader ha framträtt tillsammans med PSUV:s vice ordförande Diosdado Cabello och kritiserat ledningen i PCV för att inte företräda gräsrötterna i partiet.

Men Parras position som talesperson för sagda gräsrötter är omöjlig. Han blev själv utesluten ur PCV 2021, efter att ha vägrat följa partilinjen och ställa sig bakom partiets egen kandidat i guvernörsvalet i den sydvästra delstaten Tachira. Istället kampanjade Parra för PSUV:s kandidat.

Organisationssekreterare i den av domstolen fastslagna styrelsen är Griseldys Herrera. Hon har ännu mindre koppling till PCV, utan är betrodd PSUV-tjänsteman i delstatsstyret i Monagas och ledamot i den nationella valmyndigheten.

PCV har i flera månader varnat för att det här skulle bli kulmen på en allt hetsigare kampanj, efter att framför allt Diosdado Cabello intensifierat sina utspel i media mot partiet. Cabello har bland annat påstått att det alltmer regeringskritiska PCV – som konsekvent fördömt de imperialistiska attackerna mot Venezuela och dess legitima regering – skulle vara agenter för samma krafter.

Det juridiska förfarandet med PCV är i linje med det som redan hänt andra mindre vänsterpartier som Tupamaro och PPT (Fosterland för alla), som fick sina ledningar utbytta och sina kandidaturer diskvalificerade inför parlamentsvalet 2020. Då kunde de ändå ställa upp tillsammans med PCV, under kommunisternas välkända partisymbol den röda tuppen.

Det PCV som nu inte heller kommer kunna gå till val under eget namn är Venezuelas äldsta existerande politiska parti. Partiet bildades 1931, höll sin första nationella kongress 1937 och har under perioder varit förbjudet i Venezuela som haft en rad auktoritära högerstyren.

Efter att Hugo Chavez valdes till Venezuelas president 1998 var kommunistpartiet länge en del av den folkliga rörelse som stod bakom såväl Chavez som hans efterträdare Nicolas Maduro. PCV var också en del av valkoalitionen GPP (Stora patriotiska polen), även om man var kritisk till delar av regeringens politik.

Men 2020 bröt ett alltmer kritiskt PCV till slut med regeringen och PSUV. Det skedde efter att Maduro inför presidentvalet 2018 skrivit under ett avtal med PCV i kommunisternas högkvarter, om arbetarpolitik som regeringen åtog sig att föra om man vann valet. När inte någon av de 19 punkterna i avtalet uppfylldes efter valet, och regeringen inte brydde sig om överenskommelsen man hade att följa upp avtalet med regelbundna möten, lämnade slutligen PCV sin roll som regeringsunderlag.

Därefter har PCV anklagats för att ha allierat sig med högeroppositionen när man inte längre stöder regeringen. Ett helt grundlöst påstående, menar Hector Rodriguez som sitter i PCV:s politbyrå.

– Att vi skulle ha gjort upp med högern är en stor lögn. PCV har tydligt visat i både ord och handling att vi inte har något intresse av att alliera oss med något av de polariserade blocken, som ändå står för samma arbetarfientliga politik. Vår linje är istället att bygga ett nytt folkligt alternativ till de båda blocken, och det är det som kampanjen mot oss är avsedd att stoppa, säger Hector Rodriguez till Proletären.

Hector Rodriguez / Privat

När det inte varit direkta lögner har det handlat om saker som tagits ur sitt sammanhang för att användas i kampanjen mot partiet, säger han.

– I vårt fackliga arbete har det hänt att vi hamnat på samma sida som fackföreningsaktivister som identifierar sig med högerkrafter, men sådant händer i alla länder. I kampen för bättre löner och arbetsvillkor söker vi största möjliga enighet, förutom med dem som står på arbetsgivarens sida, oavsett arbetarnas medvetandenivå.

En annan anklagelse, som också hörts från vissa delar av antiimperialistisk vänster i den internationella debatten, är att PCV skulle ha en ultravänsteristisk eller trotskistisk linje, och i praktiken hamna på imperialismens sida istället för att sluta upp bakom regeringen som är under attack från USA-imperialismen.

– Anklagelserna om att vi skulle vara ultravänster och trotskister är bara till för att diskvalificera vår partianalys, som säger att regeringen använder nyliberala åtgärder för att rädda kapitalisterna från krisen och sanktionerna, istället för att skydda arbetarna, säger Hector Rodriguez.

Kommunistiska Partiet solidariserar sig med Venezuelas kommunistiska parti i den juridiska attacken mot partiet, och har undertecknat ett öppet brev till Venezuelas president Nicolas Maduro.