Hoppa till huvudinnehåll

Kommunisterna i kommunvalet 2022: K i Örebro: ”Det är vinsten som är problemet”

Kommunistiska Partiet ställer återigen upp i kommunalvalet i Örebro. En av partiets viktigaste frågor är att plocka bort vinstkravet för det kommunala bostadsbolaget och istället satsa pengarna på äldrevården och lägre hyror för de kommunala hyresgästerna.

Kommunisterna på Stortorget i Örebro.
Proletären

För fjärde gången i rad ställer Kommunistiska Partiet i Örebro upp i kommunalvalet. Något som framkallade en viss ilska i lokaltidningen Nerikes Allehanda när deras politiska redaktör Lars Ströman nyligen jämförde K med Rasmus Paludan och islamistiska extremister.

Morgan Petterson, ordförande för K i Örebro, ställer sig frågande till vad Ströman menar med jämförelsen.

– Vi består av lärare, rörmokare, vårdbiträden och fastighetsskötare. Vanligt folk som vill att behoven ska styra välfärden, inte privata vinstintressen eller kommunens strama budget. Om det är ”extremt”… så låt gå för det.

Morgan Petterson jobbar till vardags som lärare i Örebro och med detta följer ett politiskt engagemang för skolan.

– Idag verkar vi, både som samhälle och individer, ha släppt tanken på att alla skolor kan vara lika bra. Barnen ska bli kunder och jag som lärare ska sälja en produkt. Det är ett sjukt system. Skolan har blivit en ekonomisk marknad där vinsten för ägarna, och sparkrav hos kommunerna, betyder mer än ungdomarnas utbildning.

I Örebro kommun finns det i dagsläget 14 fristående grundskolor och elva gymnasieskolor. Mot bakgrund av detta driver K i Örebro först och främst ett stopp mot en nyetablering av friskolor.

– Lagstiftningen säger att kommunen måste ersätta friskolorna och kommunala skolor med samma belopp per elev. Men kommunen har en lagstadgad skyldighet att erbjuda alla barn en skolplats. Friskolorna kan när som helst lägga ner sin verksamhet, om vinsten är för dålig eller elevunderlaget blir mindre. Det är långt ifrån en skola som drivs på samma premisser.

Privat
Morgan Pettersson, Erling Bronsberg och Mattias Backteman

En annan fråga som K i Örebro driver är att det kommunala bostadsbolaget Örebrofastigheter (Öbo) ska ombildas till ett icke vinstdrivande förvaltningsbolag. Genom en sådan reform menar partiet att de kommunala hyresgästerna kommer att få en lägre hyra, eftersom Öbo:s mål att gå med vinst försvinner.

Under 2020 gjorde Öbo en vinst på 145 miljoner. ”Resultatförbättringen förklaras till största delen av ökade hyresintäkter och minskade driftkostnader”, konstaterar bolaget i årsrapporten från samma år.

– Överallt är det någon, antingen kommunen eller privata företag, som ska profitera på oss. Någon gång måste vi som bor i Örebro sätta ner foten, säger rörmokaren Mattias Backteman, andranamn på kommunisternas lista.

– Vinsten som Öbo gör borde gå tillbaka till hyresgästerna i form av lägre hyror och nybyggnationer. Just nu går en betydande del istället tillbaka till kommunens budget. Jag begriper inte varför de som bor i allmännyttan ska betala ett slags extra skatt, säger Lars Nordin, medlem i K Örebro.

Partiet är sedan en tid tillbaka engagerade i protesterna mot utförsäljningen av kommunala lägenheter. Motivet till dessa utförsäljningar, om man frågar andra partier, är att få fram ”fritt kapital” till nybyggnationer. I detta sammanhang nämner Morgan Petterson att Öbos fria kapital år 2021 uppgick till 2,4 miljarder kronor.

– Siffrorna talar för sig själv. Pengar finns, men de går uppenbarligen inte till nya och billiga lägenheter.

Att det inte byggs nya lägenheter beror på också på andra saker, menar Morgan Petterson. Öbo har nämligen som mål att hålla sig väldigt passivt när det kommer till just nybyggnationer.

I Öbos årsredovisning från 2020 konstaterar företagets vd Ulf Rohlén att ”vårt uppdrag är att bygga mindre när andra bygger mer och att bygga mer när andra bygger mindre”. I samma rapport upplyser Öbo sina potentiella läsare att de inte byggt en enda ny lägenhet under 2020.

– Istället väljer Öbo att lyxrenovera sina lägenheter för att höja hyran med flera tusen. Hur kan detta gå ihop med allmännyttans ansvar? säger Lars Nordin.

– Kommunala bostadsbolag ska tillhandahålla hållbara och prisvärda bostäder för vanligt folk. Det är i alla fall så jag uppfattar kommunens ansvar: att få vanligt folk och ungdomar in på bostadsmarknaden. Rohlén och Örebro kommun tycks vara av en annan uppfattning.

Morgan Petterson menar att de höga hyrorna också slår mot integrationen och föreningslivet i staden.

– Tak över huvudet är en mänsklig rättighet, men omvandlas som allt annat i dagens Sverige till en kassako för privata företag och en vinstdriven allmännytta. Om politiker menar allvar med att försöka angripa segregationen och ge ungdomar en meningsfull fritid behöver behoven få styra.

För några månader sedan konstaterade Socialnämnden i Örebro kommun att gruppen 80+ kommer växa med 3 300 personer fram till 2031. I samma rapport skriver tjänstemännen att det i maj 2022 stod 144 personer i kö till kommunens äldreboenden.

– Det är en ohållbar situation, menar vårdbiträdet och Proletärenmedarbetaren Erling Bronsberg, som är tredje namn på Kommunisternas valsedel.

– Det kommer krävas rejäla satsningar inom äldrevården från kommunen. Inte bara för att bygga nya boendeplatser utan också för att höja lönen för personalen och öka bemanningen. Vi har inte tid att ge de äldre den rehabilitering som de verkligen behöver.

Erling Bronsberg menar att situationen för äldrevården liknar den för Öbos hyresgäster. Öbo Omsorgsfastigheter, som äger kommunens äldreboenden, har nämligen gjort en vinst på 100 miljoner sedan 2018. Pengar som bland annat kommer från äldrevårdens hyror.

– Om äldrevården istället hade fått en sänkt hyra, motsvarande dessa miljoner, hade vi kunnat anställa ungefär 240 nya undersköterskor under ett år, på heltid. Men istället går pengarna tillbaka in i Öbo och kommunen för att finansiera olika projekt som inte gör ett skit för oss på golvet.