Hoppa till huvudinnehåll

Kajsa Ekis Ekman tillsatt – och avsatt? – som chefredaktör för Arbetaren

En konflikt har brutit ut i SAC Syndikalisterna och Arbetaren efter att tidningens vd utsett Kajsa Ekis Ekman som ny chefredaktör. I lördags beslutade centralkommittén att ”häva” anställningen.

Kajsa Ekis Ekman – chefredaktör på Arbetaren?
Proletären / Skärmdump: Facebook

Förra veckan stod det klart att journalisten och författaren Kajsa Ekis Ekman utsetts till ny chefredaktör för SAC Syndikalisternas tidning Arbetaren. Innan hon ens han tillträda på sin nya post möttes det dock av protester från redaktionens övriga anställda – och i söndags meddelade SAC sina medlemmar att beslutet att anställda Ekman rivits upp.

Kajsa Ekis Ekman har dock själva inga planer på att sluta. Hon har ett vikariat på ett år, en anställning som inte går att bryta i förtid.

– Jag har kontrakt på ett års tjänst och ser fram emot att driva arbetsklassens frågor, sa hon till Dagens Nyheter i söndags.

Konflikten i och kring Arbetaren kring tillsättningen av en ny chefredaktör uppmärksammades först av Dagens Media i onsdags förra veckan. Detta efter att tre anställda på Arbetaren varnats för att de protesterat mot tillsättningen av Kajsa Ekis Ekman som ny chefredaktör.

De anställda menar att tillsättningen gått fel till och att redaktionsmedlemmarna borde fått bestämma. I flera medier framställdes det som att en vd för ägarbolaget kört över både styrelsemedlemmar och anställda och på egen hand utsett en ny chefredaktör.

Men Arbetaren är är inget anarkistiskt arbetarkollektiv där de anställda själva utser sin chefredaktör, utan fackföreningen SAC:s tidning. Att SAC, direkt eller indirekt via ägarbolaget, beslutar om chefredaktörsposten är därför inte särskilt konstigt, vilket denna tidning påpekade i en webbkommentar i lördags.

Under lördagen höll SAC:s centralkommitté ett extrainkallat möte – som slutade med att tillsättningen drogs tillbaka och att vd:n för Tidningen Arbetaren AB, som tillsatte Ekman, arbetsbefrias fram till att en ny styrelse i bolaget valts.

Samtidigt vidhåller vd:n att tillsättningen gått rätt till. I en kommentar till Dagens Nyheter skriver han att det ”var ett vd-beslut och skedde i kontinuerlig dialog med styrelsens ordförande samt med ägarens särskilda representant i styrelsens underrättad”.

I en mejlkommentar till Proletären berättar Kajsa Ekis Ekman om situationen:

– Jag sitter ju där på redaktionen sedan i torsdags. Jag kommer till jobbet varje dag och har inte fått något formellt beslut om avsked eller liknande. Min mejl har dock stängts av utan förklaring eller förvarning, vilket är extremt försvårande då jag redan har beställt texter av Varoufakis, Salvador Allendes barnbarn samt ett tiotal skribenter i Sverige.

Arbetet med en ny webbportal, Arbetarbloggen, har redan påbörjats och många har hört av sig och vill medverka, berättar Kajsa Ekis Ekman.

Skärmdump: Facebook

Varför är då de anställda – och även vissa SAC-medlemmar, som i ett upprop på nätet bland annat uppmanat redaktionsmedlemmarna till ”vild strejk” – så upprörda?

I en intervju med Flamman förra veckan menade Arbetarens marknadsförare, Mika Kastner, att tillsättningen av Kajsa Ekis Ekman var ett ”svek” och att de anställda blivit ”aggressivt behandlade” av styrelsen. Det framgår också att protesterna åtminstone delvis handlar om att Kajsa Ekis Ekman anklagas för ”transfobi” på grund av hennes åsikter om kön och i transfrågan.

– Jag känner mig inte särskilt bekväm med att ledas av någon som notoriskt felkönar folk med mening. Och det tror jag också de övriga i redaktionen sympatiserar med, säger Mika Kastner.

Kajsa Ekis Ekman har också väckt debatt i antiimperialistiska frågor – och fått kritik av delar av vänstern. I maj fick Kajsa Ekis Ekman sparken som ledarskribent på Dagens ETC efter en artikel där hon kritiserade den ukrainska tidningen Kyiv Independent för samröre med högerextrema Azovbataljonen och amerikanska NGO:er. I debatten efteråt skrev hon i en kommentar på sociala medier att den ryska statliga tv-kanalen RT inte enbart är en propagandakanal och att en politiker som intervjuas i RT inte automatiskt är putinist, vilket blev droppen för Dagens ETC:s chefredaktör Andreas Gustavsson.

Vid denna tidnings pressläggning är det ännu oklart om Kajsa Ekis Ekman kommer att fortsätta som chefredaktör – eller om hon tvingas bort. SAC har tillsatt ett extern utredare som ska granska turerna.

Kajsa Ekis Ekman själv hoppas att hon ska få chansen:

– Jag har inte med deras interna strider att göra. Jag blev headhuntad och tackade ja och skrev på kontrakt. Det jag vill nu är att jobba. Jag vill inte bli utköpt. Jag vill få chansen att visa hur bra den här tidningen kan bli. Jag har bara anställning ett år, om den blir dålig, fine, tack för mig! Men det känns så orättvist att inte ens få börja, varför fick jag då jobbet? Vad är det som är så hemskt med att ge mig en chans, de kan väl vänta och se hur det blir?

Uppdatering, 31/8: På tisdagkvällen publicerade SAC:s medlemstidning Syndikalisten en text om händelseförloppet på sin hemsida där de uppgifter som rapporterats i media bekräftas, nämligen att centralkommittén beslutat att ”häva” Kajsa Ekis Ekmans anställning och skilja vd:n i Arbetaren Tidning AB, Thomas Karlsson, från sitt uppdrag. Dessutom har en utredning tillsatts – om vad är dock oklart.