Hoppa till huvudinnehåll

Kommuner JO-anmäls för tröjförbud

Förskoleupprorets orangea t-shirts har fått kommunala chefer att se rött. Göteborg och Partille är två kommuner som förbjudit personalen att ha tröjan på sig. Båda kommunerna har anmälts till Justitieombudsmannen, JO.

Jenny Svensson med megafonen i högsta hugg på Förskoleupprorets demonstration i Göteborg i somras.
Artur Szandrowski

Jenny Svensson är förskollärare i Göteborg. På hennes förra arbetsplats var de tidiga med att beställa tröjorna, innan kommunens förhandlingschef Michael Färdig skickade ut ett direktiv om att stoppa personalen från att bära tröjorna.

– Vi gjorde en liten kupp och beställde en till chefen också, det var okej för henne att vi hade dem på oss.

Sedan kom mejlet från kommunen där cheferna råddes att inte låta de anställda bära tröjorna. När några chefer undrade om det var ett regelrätt förbud var svaret ja, berättar Jenny Svensson.

– Det blir så absurt, vad är de rädda för? Det är bara en tröja.

Kommunens påstående att det skulle vara illojalt mot arbetsgivaren håller hon inte med om.

– Det är inget angrepp på arbetsgivaren, varken på våra närmsta förskolechefer eller mot Göteborgs stad. Vi gör det inte mot dem, vi gör det för barnen och för vår arbetssituation.

– Vi har yttrandefrihet och där måste det här ingå. Vi måste få lov att ha på oss de här för att uppmärksamma den situation som vi har i förskolan.

Ett annat argument har varit att tröjorna skulle göra föräldrarna oroliga.

– Jag är själv vårdnadshavare och jag vill väldigt gärna veta hur mina barn har det om dagarna, säger Jenny Svensson. Föräldrarna är ju redan oroliga, de märker hur personalen och barnen mår av de här stora grupperna.

Förskoleupproret startade 2013 när två förskollärare i Örebro under en utvecklingsdag använde scenen för att ta upp stressen för förskollärare och barnskötare med för stora barngrupper och för lite personal. Fem år senare har facebookgruppen fler än 31.000 medlemmar.

Förskoleupproret kräver max 12 barn i småbarnsgrupper och max 15 i grupper för tre- till femåringar. På förskolan där Jenny Svensson jobbar är det inte färre än 20 barn i äldrebarnsgrupperna och i småbarnsgrupperna uppemot 17 barn. Likadant var det på hennes förra jobb.

– Vi är oroade över hur de här barnen ska må i framtiden, vi tror att det kan skapa psykiska men. Det gör också att förskollärare flyr yrket, färre vill utbilda sig och personalen som finns kvar orkar inte, de går in i väggen. Det är alarmerande höga sjukskrivningstal. Svensk förskola är ett sjunkande skepp, vi måste ändra på hur det ser ut.

Partille kommun förbjöd också personalen att ha på sig Förskoleupprorets t-shirt. När Lärarförbundets lokalavdelning fick veta att även förbundets egen tröja, med texten ”Lärareffekten avgör”, skulle vara förbjuden valde de att JO-anmäla kommunen.

Var går gränsen? Får man till exempel ha en Nej till EU-tröja på sig?

– Vi tycker att det är ett mycket märkligt och oklokt beslut, som vi tror är felaktigt och vill ha prövat. Om det skulle vara korrekt skickar det oss tillbaka många decennier på svensk arbetsmarknad, säger Alexander Köhn som är ordförande i Lärarförbundet Partille.

– Det är en principiellt mycket större fråga än bara om tröjorna, det här handlar ytterst om var gränsen för yttrandefriheten och tryckfrihetsförordningen går.

Lärarförbundets tröja med bara förbundsloggan är okej för kommunen. Men inte kampanjtröjan med ”Lärareffekten avgör”-trycket, som enligt kommunen är att bedriva politisk opinion.

– Var går gränsen, får man till exempel ha en Nej till EU-tröja på sig? undrar Alexander Köhn som ser en risk för att tystnaden breder ut sig på arbetsplatserna.

Privat
Alexander Köhn

– Det är viktigt att våra medlemmar vågar göra sin röst hörd för våra arbetsförutsättningar och för barns och elevers rättigheter. Om det börjar bli en sanning att det är att ”bedriva politisk opinion” att våga prata om de här grejerna får vi en tystnadskultur. Det måste vi förhindra, ingen ska behöva känna sig orolig för att säga vad man tycker.

Alexander Köhn reagerar också på att det är en kommunal arbetsgivare som förbjuder tröjorna.

– Den offentliga arbetsgivaren har ett särskilt ansvar lagstiftningsmässigt att värna demokratin. Att hindra opinionsbildande klädesval är direkt kontraproduktivt för att få folk att engagera sig i samhällsdebatten.

Partille och Göteborg är inte de enda exemplen på kommuner som försöker tysta personal. Förra veckan rapporterade P4 Västmanland om att förskolepersonalen i Fagersta fått veta att de inte får ha kontakt med media på arbetstid om det inte är godkänt av chefen, vilket enligt yttrandefrihetsexperten Nils Funcke strider mot grundlagen.

Partille kommun och Göteborgs stad har till den 1 november på sig att yttra sig till JO.