Hoppa till huvudinnehåll

Kommunisterna byter namn till Folkpartiet

På en snabbinkallad extrakongress under påskhelgen beslutade Kommunistiska Partiet att byta namn till Folkpartiet och att kandidera i höstens riksdagsval med förstanamnet Karl Gustav Nilsson, slaktaren från Dalarna som blev känd genom sitt framträdande på Nordeas stämma.

Robert Mathiasson talar på påskhelgens snabbinkallade kongress där Kommunisterna bytte namn till Folkpartiet.
Proletären

OBS! Denna artikel publicerades som ett aprilskämt. Kommunistiska Partiet har inte bytt namn till Folkpartiet. Läs mer om bakgrunden till skämtet här.

– All heder åt Jan Björklund för att de äntligen övergivit namnet Folkpartiet, de har inte haft vanligt folk i det liberala partiet sedan varvsarbetaren Ture Königson som på 1950-talet bröt mot partilinjen och röstade för hederliga pensioner åt arbetare, säger Robert Mathiasson, som omvaldes till ordförande i det nya Folkpartiet. 

Nya Folkpartiets slogan är ”Folket först”.  

– Vi vill ändra perspektiven i den svenska politiken, berättar Robert Mathiasson. Istället för höjd pensionsålder har vi ett förslag på höjda pensioner som garanterar alla pensionärer minst 15.000 kronor efter skatt. Och istället för inskränkt strejkrätt vill vi se ett förbud mot de bemanningsföretag som skapar splittring på jobben.

Vi vill se mer folkvett och arbetarmoral i politiken.

– Vi vill se mer folkvett och arbetarmoral i politiken, förklarar riksdagskandidaten Karl Gustav Nilsson. Den första motion vi kommer lägga när vi kommer in i riksdagen handlar om en demokratisk nyreform. Vi vill sänka lönerna för riksdags- och regeringsledamöter till en genomsnittlig svensk inkomst, så att de lever som vanligt folk. 

– Varför ska makteliten ha två och en halv månad ledigt på sommaren, frågar sig Karl Gustav Nilsson. De ska ha fem veckor som alla andra och resterande månad ska de arbeta i äldreomsorgen och med egna ögon se hur politiken drabbar vanligt folk.

Dessutom vill nya Folkpartiet kraftigt sänka det statliga och kommunala partistödet. 

– Partier ska leva på sina medlemmars och sympatisörers stöd, inte mjölka stat och kommun på pengar, menar Karl Gustav Nilsson.

Nilsson menar att det inte är någon slump att elitens värsta skällsord idag – populist och demagog – har sitt ursprung i ordet folk. 

– Det finns ett enormt folkförakt i samhällstoppen, menar han. Jag brukar säga ”Populist, javisst” och jag lovar att tala samma klarspråk som jag gjorde mot Nordeas ägare och direktörer om jag får folkets förtroende att ta plats i riksdagen i september.

OBS! Denna artikel publicerades som ett aprilskämt. Kommunistiska Partiet har inte bytt namn till Folkpartiet. Läs mer om bakgrunden till skämtet här.