Hoppa till huvudinnehåll

Kommunisterna i kommunvalet 2022: Kommunisterna vill sopa rent i Karlstads kommunfullmäktige

Nu har Karlstadsborna en chans att rösta in en kompromisslös röst i kommunen. Proletären har pratat med två av de valbara värmlandskommunisterna.


Karlstads kommunstyrelseordförande, moderaten Per-Samuel Nisser, tjänar 92.300 kronor i månaden. Oppositionsråden tjänar 79.500 kronor.

I årets val kan Karlstadsborna lägga sin röst på ett parti som – bland annat – vill att kommunpolitikerna ska leva på arbetarlöner. Proletären har träffat CNC-operatören Andreas Köhler och livsmedelsarbetaren Peter Johansson från Kommunistiska Partiet i Karlstad.

– Det första kommunpolitikerna gjorde efter förra valet var att belöna sig själva med en rejäl löneökning. Det första vi ska göra är att sänka dem, säger Andreas Köhler.

– Ja, vi vill vara en socialistisk käftsmäll som skakar om i den här liberala sörjan som fått gnida sin röv i fullmäktige alldeles för länge! fyller Peter Johansson i.

Den värmländska kommunen har under de tre senaste mandatperioderna styrts av den borgerliga alliansen och Miljöpartiet. Och det är inte bara genom att höja sina löner som kommunpolitikerna berikat sig själva och sina vänner.

– I ryggen har vi nu tolv år av ren korruption. Exempelvis försäljningen av vindkraftverken som gjorde att Karlstad och Hammarö kommun gick 250 miljoner back – och sedan befordrades tjänstemannen som rodde affären i hamn till vd för Karlstads Energi, säger Andreas Köhler.

Dessutom, berättar Andreas Köhler, har kommunen betalat ut flera miljoner för att stötta en flyglinje mellan Karlstad och Frankfurt, försökt sälja ut en omtyckt naturområde för karlstadsborna – Skutberget – till ett privat företag som skulle bygga ett ”Muminland” och sålt ut Stadshuset till ett vrakpris, en affär som senare visat sig bryta mot kommunlagen.

– Det är en lång lista som båda sidor som kan tänkas ta sig an kommunstyret stöttat genom åren. Vi ser oss själva som visselblåsare, en bundsförvant till arbetarna i kommunen som fått bära bördan av det här nyliberala styret.

Till den frågan hör också ett nytt krav som Kommunisterna driver lokalt: Att Karlstads kommun ska lämna det regionala projektet Business Region Värmland.

– Det är samma projekt som legat bakom Stadshusaffären och Muminlandet. Det är ett projekt skapat för att kapitalister ska kunna exploatera allmänhetens egendom, säger Andreas Köhler.

Förutom att rensa ut svågerpolitiken ur kommunfullmäktige vill Kommunisterna också införa sex timmars arbetsdag för alla som arbetar inom kommunen.

– Det skulle vara högst aktuellt med tanke på situationen i vården. En kommunal satsning hade kunnat motivera en regional satsning, säger Andreas Köhler.

Kommunisterna vill också stoppa dubbelbeskattningen av hyresgästerna som bor i det kommunala bostadsbolaget, Karlstads Bostads AB. 2020 och 2021 tog kommunen ut 30 respektive 35 miljoner kronor i vinst – för att täcka kostnader för en idrottsanläggning i Sannafälten och ett nytt tak till isstadion. Pengar som Kommunisterna menar borde ha gått till underhåll av bostäderna, fler lägenheter och sänkta hyror.

– Det är fan inte okej att hyresgäster ska behöva betala med underhållet på sina lägenheter för att bekosta diverse projekt i kommunen, säger Peter Johansson, som tycker att ett stopp för dubbelbeskattningen är Kommunisternas mest angelägna fråga lokalt.

Varför ska Karlstadsborna rösta på er istället för till exempel Vänsterpartiet?

– Vänsterpartiet driver ungefär samma frågor som vi, men med slappare krav. De vill till exempel bara införa sex timmars arbetsdag på test. Utöver det så går de med på nedskärningspolitiken. De lade till och med en sämre nedskärningsbudget i början av sommaren än vad Socialdemokraterna gjorde. De spelar helt enkelt på borgarnas planhalva och låter sig bli överkörda av de styrande i kommunen. Vi hade agerat tvärtom, ifrågasatt politikerna och aldrig gått med på några nedskärningar, svarar Peter Johansson.

Andreas Köhler menar att Vänsterpartiet inte är deras största konkurrent lokalt, utan det vänsterpopulistiska Karlstadspartiet Livskvalité – som tog plats i kommunfullmäktige efter valet 2018.

– Men deras närvaro i kommunfullmäktige har varit väldigt försvinnande med tiden. De hade ett uppsving med Mumin-frågan, men den är död nu, så  de letar andra frågor. Nu har de beslutat att ta vår paroll om sänkta politikerlöner, men med ett mesigare krav än vad vi har. De vill sänka lönerna till 50.000 kronor i månaden vilket vi menar inte är tillräckligt.

Så till alla Karlstadsbor som är trötta på svågerpolitik, nedskärningar och dubbelbeskattning så har Peter Johansson en uppmaning.

– Rösta på Kommunisterna för att försäkra dig om att du har en röst i fullmäktige. Vi kommer aldrig kompromissa med arbetarnas intressen!