Hoppa till huvudinnehåll

Kommunisternas partiordförande: ”Bojkotta bluffvalet”

”Om man tror att man kan förändra EU inifrån har man förlorat kontakten med verkligheten”, säger Kommunistiska Partiets ordförande Robert Mathiasson som uppmanar till bojkott av EU-valet.

– Det måste bli slut på att välja det näst värsta hela tiden, säger Robert Mathiasson.
Marcus Jönsson

Den första april gick Kommunisterna ut med att partiet ställer upp i valet till EU-parlamentet och satsar speciellt på ”sistagångsväljarna”. 

Förvisso ett aprilskämt, men med allvar i botten, säger Kommunistiska Partiets ordförande Robert Mathiasson.

– EU-Sverige trampar på de människor som har byggt upp det här landet. Vi har fått ett land där den politiska och ekonomiska eliten drar iväg medan de som har jobbat och byggt upp lämnas åt sitt öde. Det är det vi tvistar till med sistagångsväljarna.

Att faktiskt presentera en lista i valet hade inte heller varit otänkbart.

– Vi har pratat med olika EU-motståndare för att se om vi skulle kunna agera gemensamt och ställa upp en bred lista för att möjliggöra för människor att få rösta mot hela EU-projektet. Men så blev det inte den här gången.

I det läget uppmanar Kommunistiska Partiet till en bojkott av valet.

– Ja, det finns bara två alternativ. Antingen att försöka göra det till en folkomröstning om att lämna EU, eller att bojkotta bluffvalet. För om man tror att man på något sätt kan förändra EU inifrån, då har man förlorat kontakten med verkligheten.

Såväl Vänsterpartiet som Sverigedemokraterna har backat från sitt tidigare EU-motstånd.

– Det är riktigt allvarligt med den fulla uppslutning som nu sker bakom det havererade EU-projektet. Då är det viktigt att visa att inte alla partier är lika ryggradslösa som V och SD, som överger vad de har sagt tidigare.

När EU:s hela syfte är att angripa demokratin, och flytta makten från folket ner till Bryssel, är det en demokratisk plikt att inte spela med i det spelet.

Robert Mathiasson ställer inte upp på snacket om att det skulle vara en demokratisk plikt att gå och rösta den 26 maj. 

– Tvärtom. När EU:s hela syfte är att angripa demokratin, och flytta makten från folket ner till Bryssel, är det en demokratisk plikt att inte spela med i det spelet. Och en aktiv bojkott är det bästa sättet att visa att man inte gör det.

– Varje röst höjer valdeltagandet. Och eftersom det inte finns några partier att rösta på som står för ett utträde, kommer EU-eliten att använda valdeltagandet till att säga att EU-projektet visst har folklig legitimitet. Det är det enda man bidrar till om man går och röstar.

Robert Mathiasson korrigerar sig.

– Eller egentligen inte. Man bidrar också till att skapa ytterligare ett antal svenska miljonärer, som kommer att åka ner till Bryssel och ha det gott och sedan hör vi inte av dem igen.

Valet till Europaparlamentet är två månader bort. Innan dess är det första maj, då Robert Mathiasson hoppas på bra uppslutning i Kommunisternas arrangemang runt om i landet. Alternativen diskvalificerar sig själva, menar han.

– Var ska du annars gå? Med Socialdemokraterna? Där man i praktiken demonstrerar för inskränkt strejkrätt, höjd pensionsålder, avskaffad värnskatt och EU.

– Eller med Vänsterpartiet? Där man i praktiken demonstrerar för att släppa fram en extremt nyliberal regering i Sverige, för stöd åt en statskupp i Venezuela och för EU. Ingen arbetare med rättvisekänsla, facklig ryggrad eller solidarisk tanke kan gå med i något av de tågen.

Robert Mathiasson riktar en uppmaning till såväl partiavdelningar som sympatisörer.

– När bankkapitalet står med byxorna nere, och S och V släpper fram högerpolitik som är råare än den Reinfeldt vågade föra, finns det ett jätteläge att gå ut och profilera våra första maj-arrangemang som det enda alternativet mot allt det här.

– Där kommer Röd Front in, som är mot bankmaffian, mot pampstyret och mot likriktningen i politiken. Överklasspolitiken och EU-makten måste bekämpas, genom att människor höjer rösten och tar kamp. Då är det viktigt att avdelningarna går ut brett och verkligen uppmanar människor att komma med.

Robert Mathiasson vill samla den ilska som redan finns, och ge ett alternativ för alla som är trötta på vad han kallar för näst sämst-resonemanget.

– Det måste bli slut på att välja det näst värsta hela tiden. ”Eftersom Januariöverenskommelsen är näst sämst måste vi acceptera den. Eftersom den här inskränkningen av strejkrätten är näst sämst måste vi acceptera den. Eftersom det vore kass att SD fick många röster i EU-valet är det näst sämsta att ändå rösta, trots att vi vet att EU egentligen är antidemokratiskt.”

Han vänder sig också direkt till alla Proletären-läsare som inte är medlemmar i partiet.

– Det är häftiga tider vi lever i och vi har inga mäktiga uppbackare, hela vår grundtanke är att man måste lita till egna krafter. Där behöver vi Proletärens läsare och följare att komma med. Alla kan göra någonting, alla kan gå ut i sina bekantskapskretsar, på jobbet och i bostadsområdet och dra med sig folk till våra första maj-arrangemang. 

– Beställ hem material till kampen för strejkrätten och för att bojkotta EU-valet. Och kontakta gärna particentralen. Vet du inte själv riktigt hur du kan hjälpa till så ring oss så pratar vi om det. ”Hej, jag bor i Jokkmokk, vad kan jag göra?”, så tar vi det därifrån.