Hoppa till huvudinnehåll

Kristofer Lundberg utesluts ur Hyresgästföreningen

– Det är av politiska skäl, säger Kristofer Lundberg, tidigare ordförande i Hyresgästföreningen Väst, apropå uteslutningen.

Under Kristofer Lundbergs ledning har Hyresgästföreningen i Väst radikaliserats – något som inte fallit förbundsledningen i smaken.
Artur Szandrowski

Under tisdagseftermiddagen blev det känt att Hyresgästföreningen utesluter Kristofer Lundberg, tidigare ordförande i Hyresgästföreningen Västra Sverige. Beslutet fattades av en enig förbundsstyrelse innan påskhelgen men tillkännagavs inte förrän nu.

I ett pressmeddelande skriver Hyresgästföreningens ordförande Marie Linder att ”förbundsstyrelsen agerar för att säkerställa en säker hantering av regionens resurser och medlemmarnas pengar”. Detta apropå de anklagelser om ekonomiska oegentligheter som riktats mot Kristofer Lundberg och lokalföreningen i Angered, nordöstra Göteborg, där han är medlem.

– Jag tror väl inte att det är någon som tror att det har att göra med ett underskott i Angeredsföreningen, utan att förbundsstyrelsen från första stund har varit motståndare till mitt ordförandeskap, säger Kristofer Lundberg till Proletären.

– Det är av politiska skäl. Och man har motarbetat Hyresgästföreningen i väst sedan jag blev vald och försökt att förminska de bostadspolitiska segrar som vi uppnått genom åren just för att vi sätter exempel.

Kristofer Lundberg menar att det finns en stor besvikelse inom rörelsen efter förbundsledningens agerande. Detta kan leda till att Hyresgästföreningen inom kort får se ett tapp av förtroendevalda och medlemmar.

– Nöden kräver att man erbjuder dem något att ansluta sig. Vad det blir får framtiden utvisa. Men den bostadspolitiska kampen måste fortsätta. Och det behövs en hyresgäströrelse.