Hoppa till huvudinnehåll
Av
Kommunstyrelseledamot (K)

Krönika: Sätt afterskiarna i karantän istället

Det är inte pensionärernas fel att Sverige rustat ned vården. Ändå är det pensionärerna som riskerar att bli stigmatiserade.


Vi är frivilligt coronaisolerade på Fisketången, Kungshamn. Ingen fara med oss. Sämre kan man ha det eller få det efter inställda kongresser, bostadsmöten och budgetdialoger. 

Läser inlägg på Facebook att vi 70-plussare ska vara rädda om oss. Vi ska inte beblanda oss. Vi ska hålla oss inne. Vi tillhör riskgruppen. 

Tack för omtanken. Den är säkert äkta från de flesta håll. Men är samhället rädda om oss, eller rädda för oss? Frågeställningen blir relevant när jag hör att gravt medelålders journalister blir ”rädda” när de ser en 70-plussare utomhus.

Visst, vi ska hålla oss inne eller på armvecks avstånd om vi vågar oss ut så vi inte bidrar till smittspridning. Men helst skulle vi enligt en facebookstjärna ha speciella områden där vi kunde promenera om vi nödvändigtvis ska vara utomhus. 

Jag får en otrevlig känsla. För vi fattar mycket väl att vi ska vara rädda om oss och er. Det har de flesta av oss alltid varit, annars hade ni inte haft den relativa välfärd många av er nu har. 

Men vem smittar vem? Vem har varit i franska Alperna eller på afterski i Sälen och Åre och reser runt med virus? Inte PRO-kören!

Det är klart att vi fattar att vi ska undvika att bli smittade och det är klart att vi måste ta ansvar för de som är tänkta att leva mycket längre än oss. Men när argumentet blir att vi måste undvika att bli smittade så vi inte belastar vården – då den måste vara tillgänglig för ”oss yngre som ska bygga upp samhället igen”, då blir jag smått irriterad. 

Vem fan vill självförvållat avsluta livet i en respirator? Grejen är att den under årtionden nedrustade sjukvården är förklaringen till att vi i Sverige är sämst i klassen vad gäller intensivvårdsplatser med övrigt jämförbara länder.

Om nu en 70-plussare ändå blir sjuk (kanske smittat av en afterski-snubbe) och behöver intensivvård och respirator. Vem blir stigmatiserad?

Det är ett högt pris att inte få träffa barn och barnbarn på länge, men det kan vara ett ännu högre pris att träffa dem för tidigt.

Nedrustad sjukvård och sämre beredskap är ett resultat av gigantisk omfördelning av samhällets resurser där både friska och coronasmittade 70-plussare är förlorarna. Det kommer en dag efter C. Dagen D!