Hoppa till huvudinnehåll

Kubas nya president – rockstjärna och hårdför marxist-leninist

Miguel Díaz-Canel, tidigare vicepresident, valdes förra veckan till Kubas nya president. I västmedia beskrivs han både som en modern förnyare och hårdför marxist-leninist.

Miguel Díaz-Canel (t v) gratuleras av Rául Castro efter valet av ny president i Kubas nationalförsamling.
cubadebate.cu

Den 19 april valdes Miguel Díaz-Canel till ny president i Kuba av det kubanska parlamentet. Presidentvalet avslutar den halvår långa valprocessen på Kuba där folket nominerat och valt företrädare på lokal och nationell nivå.

Miguel Díaz-Canel var tidigare vicepresident och efterträder förre presidenten Raúl Castro på presidentposten. Han blir därmed Kubas femte president sedan revolutionen 1959.

Den nye presidenten beskrivs av västmedia som ”handplockad” av Rául Castro men Miguel Díaz-Canel är precis som sina företrädare vald till parlamentet i sin valkrets, och vald inom parlamentet till regerings- och presidentposten.

I borgerlig media beskrivs Miguel Díaz-Canel som en ”modern” president, som både har Facebook, lyssnar på rockmusik och rent av haft långt hår – samtidigt som samma analytiker beskriver honom som ”hårdför marxist-leninist” och besviket konstaterar att inget tyder på att han kommer att införa marknadsliberala reformer.

Klart är att media i väst har svårt att avfärda den nye presidenten som en ond diktator. Nyhetsbyrån Reuters erkänner att Miguel Díaz-Canel åtminstone i sin hemstad Villa Clara, där han länge var lokal ordförande i kommunistpartiet, anses vara ”en man av folket” och som bland annat engagerade sig för HBTQ-rättigheter i en tid när homofobi ännu var utbredd på Kuba.

Bakgrund

Socialistiska Kubas femte president

  • Tvärtemot vad som ofta påstås i media är det inte kommunistpartiet – eller Rául Castro – som utser presidenten på Kuba. Presidenten utses av Nationalförsamlingen.
  • Miguel Díaz-Canel är den femte presidenten på Kuba sedan revolutionen 1959, efter Manuel Urrita (1959), Osvaldo Dorticos (1959-1976), Fidel Castro (1976-2008) och Rául Castro (2008-2018).
  • Miguel Díaz-Canel är född i Villa Clara 1960 och därmed den förste presidenten på Kuba som inte upplevt revoutionen 1959.
  • Han utbildade sig till elektroingenjör på universitetet i Villa Clara. 1982 blev han medlem i Ungkommunisterna och 1994 blev han vald till förstesekreterare i Kubas kommunistiska partis avdelning i Villa Clara.
  • 2003 valdes han in i kommunistpartiets högsta organ, politbyrån, och 2013 blev han vicepresident.

Källa: svensk-kubanska.se

– Hans närhet till medborgarna var hans signum, säger Ramon Silverio på Santa Claras kulturcenter El Mejunje som regelbundet anordnar HBTQ-kvällar, till Reuters.

Miami-baserade OnCuba Magazine, som specialiserar sig på kultur- och affärsrelationer med Kuba, beskriver hur Miguel Díaz-Canel fick närmast rockstjärnestatus i sin hemstad när han gjorde oannonserade besök i välfärdsanrättningar för att försäkra sig om att folket fick den välfärd de har rätt till, och ställde upp i livesända radioprogram där han talade direkt med lyssnarna om kontroversiella ämnen.

Miguel Diaz-Canel har å ena sidan kritiserat kubanska ”självständiga” journalister som i själva verket går utländska ambassaders ärenden, å andra sidan har han försvarat regeringskritiska vänsterbloggar som mer byråkratiska delar av kommunistpartiet velat stoppa, berättar OnCuba Magazine.

/ När vänsterbloggen La Joven Cuba hotades av nedstängning besökte Miguel Díaz-Canel bloggens skribenter och ställde upp till deras försvar.

När vänsterbloggen La Joven Cuba (Unga Kuba) blockerades av lokala myndigheter, anklagad för att ”gå fiendens ärenden”, åkte Miguel Díaz-Canel på eget initiativ för att träffa och ge sitt stöd till bloggarna – och kort därefter var bloggen uppe igen.

En av de regeringskritiska bloggarna, Harold Cárdenas, sammanfattar i en intervju citerad av kanadensiska National Post sin syn på den nye presidenten:

– Jag tror Díaz-Canel kan föra med sig förändringar, och på samma gång kontinuitet.