Landsbygdsprotest 6 juni – för hela Sverige
En drivmedels- och landsbygdsprotest, partipolitiskt och religiöst obunden, drar in till Stockholm den 6 juni och kräver att de folkvalda ska lyssna på folket.
De folkvalda ska lyssna på folket, menar arrangörerna till den protest som planeras den 6 juni i Stockholm. Protesten går under namnet För hela Sverige och har ”bankslaktaren” Karl Gustav Nilsson från Fredriksberg i Dalarna, som en av initiativtagarna.
Och landsbygdens folk har något att säga. Den video som Karl Gustav Nilsson gjorde där han berättar om brevet han skrivit till landsbygdsministern har över en miljon visningar. Människor känner igen sig i sättet att beskriva hur landsbygden utarmas. När protester nu formeras mot höjda bensin- och dieselpriser blir det en symbolfråga för hur landsbygdens medborgare får avveckling istället för utveckling.
– Folk fokuserar på bensin som lyx. Men för oss på landsbygden är det ingen lyx. Allt har försvunnit till många mil bort. Skolor, affärer, service, allt, säger Joel Holmdahl, jordbrukare från Grängesbergstrakten utanför Ludvika, som stödjer initiativet För hela Sverige.
– Att så många engagerat sig i dieselupproret handlar mer om en känsla hos landsbygdfolk. Man känner att man hela tiden får mindre för sina skattepengar. Det är svårt att sätta ord på det hela, så bensinupproret får symbolisera allt. Det får bära mer än själva drivmedelspriset.
– Det här är svårt för folk som inte bor i landsbygden att fatta och det är svårt för miljövänstern att ta in. Därför jämför de hellre glass- och bensinpriser.
Joel Holmdahl menar att upproret sammanfattar folks känsla att det går åt fel håll på landsbygden.
– Det är lite som med Gula västarna i Frankrike. Vi får inte ta del av samhällsutvecklingen här.
Joel Holmdahl ska inte själv delta i protesten i Stockholm, det är svårt att kunna lämna gården. Men han hoppas att många av de 1,5 miljoner som sett videon och gillat den tar sig till Stockholm.
Videon och brevet till landsbygdsministern handlar om en helhet. Symbolen med bensinupproret gör frågan enkel, men Joel Holmdahl hoppas att protesten ger en chans att sammanfatta helheten, det som gör att landsbygdens folk känner att det är mycket som går åt fel håll.
Elvira Lindberg Spiik från Robertsfors arbetar som djurskötare på en gård och tycker också att protesterna behövs.
– Sett ur ett större perspektiv än bara bensinpriset och drivmedelsskatten, så är fördelningen av skattepengar överlag både orättvis och problematisk för landsbygden.
– Enligt Motormännens årliga undersökning finns 17 av landets 20 sämsta vägar i Västerbotten. Detta är ingenting nytt, och inte heller förvånande.
Om man räknar på de skattemedel som staten lägger på underhåll av vägnätet och räknar utifrån befolkningsmängd så är det inte konstigt att det läggs mer pengar på storstadsregionerna, menar Elvira Lindberg Spiik.Hon tycker dock att det borde vara ungefär samma summor per invånare, även om det blir längre sträckor per invånare här uppe i norr.
– Tyvärr är det ganska stora skillnader. Stockholm ligger över riksgenomsnittet, medan Norr- och Västerbotten ligger en bra bit under. Den som inte bor i en storstadsregion både betalar mer och får mindre tillbaka.
– Om avsikten med den höga bensinskatten faktiskt vore att ur ett klimatperspektiv minska användningen av fossila bränslen, har man inte använt huvudet ordentligt. Det enda som kan minska resandet vore att se till att det inte är nödvändigt. I dagsläget lägger man ner exempelvis Arbetsförmedlingen på små orter så att avstånden och ofrivilligt resande ökar ytterligare.
Bensinupproren är en början, men det behövs betydligt mer för att minska skillnaderna mellan stad och land, menar Elvira Lindberg Spiik och Joel Holmdahl och de hoppas att kraven på sänkta drivmedelspriser eller höjda reallöner, och kravet att de folkvalda ska lyssna på folket gör avtryck i Stockholm den 6 juni.
Läs mer på eventet För hela Sverige – manifestation 6/6 på Facebook.
Läs mer och följ En Vanlig Hederlig Svensk Arbetare på Facebook.
Se Karl Gustav Nilssons uppmaning till att demonstrera den 6 juni här: