Hoppa till huvudinnehåll

Leonardo, 9, hade ”Bojkotta Eurovision”-tröja i skolan – blev förhörd av rektorn

När Leonardo, 9 år, valde att komma till skolan i en tröja med texten "Boycott Eurovision” blev han bortförd och förhörd utan målsmans närvaro av två i skolans personal. ”Jag är djupt oroad över skolans beteende som gjorde min son väldigt rädd”, säger pojkens mamma."

Eleverna skulle klä ut sig för att fira Eurovision. Men Leonardo, 9 år, ville uttrycka en annan åsikt och valde därför att ha på sig en tröja med texten ”Boycott Eurovision” – och blev då inkallad till rektorn utan målsman.
Malmö Stad/Privat

Eurovisionfestivalen pågår i Malmö och har blivit uppmärksammad internationellt på grund av de massiva protesterna mot att Israels tillåts medverka, samtidigt som landet utreds av Internationella domstolen i Haag (ICJ) för folkmord på palestinierna i Gaza.

På den kommunala skolan Malmö International School ombads eleverna att klä ut sig för att fira Eurovision. Men Irene Lamis son Leonardo ville istället uttrycka en annan åsikt och valde därför att ha på sig en tröja med texten ”Boycott Eurovision”.

– Min son ville visa att det finns en dubbelmoral i att Ryssland inte får delta i Eurovision men att Israels medverkan ses som helt oproblematiskt. Han tyckte att det då var dumt att ens fira Eurovision med tanke på det hemska som händer i Palestina, säger Irene Lami till Proletären och fortsätter:

– Han stod i kö för att komma in på skolan när vice rektorn hotade med att inte släppa in honom. Han blev väldigt chockad.

Privat
Irene Lami och sonen Leonardo.

Irene Lami berättar att hennes son blev ivägförd till ett rum där skolans vice rektor och ytterligare en lärare skapade en ”förhörssituation som ett par poliser” mot hennes nioåriga son, som alltså närvarade i rummet utan någon förälder.

– Jag är djupt oroad över skolans beteende, säger Irene Lami. De var väldigt arga och frågade om min son kände till konceptet ”rätt och fel”. Först ville de att han skulle ta av sig tröjan. När Leonardo vägrade krävde de istället att han skulle täcka över den med en kofta.

Nioåringen hävdade rätten till både sin kropp och sin personliga åsikt och vägrade att ta av eller täcka tröjan. Nu i efterhand är han skärrad men mår bra, säger Irene Lami.

– Han blev chockad och rädd, men han vet samtidigt att han har familjens fulla stöd för det han gjorde.

En skola får beslagta föremål om de anses vara störande för undervisningen under lektionstid, så som mobiltelefoner. En skola kan också instifta regler kring vilka kläder som får bäras men då med motivationen att de skulle vara störande för undervisningen.

Rätten att ha på sig de kläder man vill omfattas av den grundlagsskyddade yttrandefriheten.

Proletären söker företrädare för Malmö stad och Malmö International School för en kommentar.