Hoppa till huvudinnehåll

Liberal riksdagspolitiker vill lagstifta mot kommunister

Liberalernas rättspolitiske talesperson kräver skärpt lagstiftning mot meningsmotståndare.

Foto: Privat / Riksdagen

I Nerikes Allehanda den 25 januari skriver Johan Pehrson, riksdagsledamot och rättspolitisk talesperson (L) om att återupprätta rättsstaten. Han skriver: ”Sverige ska vara lika kompromisslöst mot salafister som mot nazister eller kommunister”.

Att Pehrson på detta sätt blandar en kriminell rörelse som nazismen och en väststödd extremistisk rörelse som salafismen med kommunismen, som har varit en självklar del av det svenska samhället i över hundra år, fick Kommunistiska Partiet i Örebro att reagera.

Filip Astvald (K) ser en fara i Pehrsons repressiva angrepp.

– Pehrson vill ha en skärpt lagstiftning mot politiska motståndare. Han blandar kommunismen med nazismen och terrororganisationer. Vi är en demokratisk rörelse som inte förespråkar våld.

Proletären har varit i kontakt med Johan Pehrson. Han svarar på frågor via mail om hur han kan blanda ihop kommunismen och nazismen och vad Örebrokommunisterna gjort som borde lagföras:

”Jag är skapligt ointresserad av vad salafister/islamister, nazister – eller kommunister – tycker i Örebro. Ideologierna de försvarar är likväl totalitära och fasansfulla. Jag har fullt upp att debattera med V och SD som står på ytterkanterna i Riksdagen. Dessa måste noggrant bemötas i sak.”

Filip Astvald och partiavdelningen i Örebro har skrivit ett debattsvar på Pehrsons angrepp. Där ställer de frågan om det som skaver hos Pehrson är att Kommunisterna i Örebro är en del i en folkrörelsefrämjande opposition, som i protesterna mot nedläggningen av badhuset i Brickebacken, en kamp som vanns.

– Vi vill att folk ska stå upp för sina rättigheter, i bostadsområden och på arbetsplatserna och vara en tumme i ögat på dem som försörjer sig på att försämra livet för folkflertalet, säger Filip Astvald.