Hoppa till huvudinnehåll

Liz Truss till hårt angrepp mot strejkrätten

Favoriten till att ta över efter Boris Johnson som Storbritanniens premiärminister svingar hårt mot strejkrätten. ”Den största attacken på fackliga och civila rättigheter sedan fackföreningar legaliserades 1871”, säger transportarbetarfacket RMT:s ordförande Mick Lynch.

Liz Truss som kan bli Storbritanniens nästa premiärminister går till hård attack mot strejkrätten. RMT:s ordförande Mick Lynch infälld.
GOV.UK / RMT

Efter att Boris Johnson till slut tvingades kasta in handduken som partiledare och premiärminister har nuvarande utrikesministern Liz Truss seglat upp som favorit till att efterträda honom.

I ett utspel i måndags utlovade Truss ”den största attacken på fackliga och civila rättigheter sedan fackföreningar legaliserades 1871”, som transportarbetarfacket RMT:s ordförande Mick Lynch uttrycker det.

RMT
Mick Lynch på RMT:s kongress.

Utspelet kom inför att RMT utlyst nya tågstrejker till onsdagen, på Network Rail och 14 andra tågoperatörer på den sönderprivatiserade järnvägen. 

Truss lovar att en regering ledd av henne inom de första 30 dagarna kommer att lagstifta för att upprätthålla minimiservice på viktig infrastruktur under strejker, vilket inte bara skulle underminera järnvägsarbetarnas strejker, utan också till exempel postanställda och arbetare på energibolag.

Tusentals anställda på Royal Mail har redan röstat för strejk i en lönedispyt, som kan komma att bli den största strejken i Storbritannien i sommar. 

Det är en av delarna som Truss vill förändra för att göra det svårare att strejka, att det ska krävas att minst 50 procent av arbetarna röstar för en strejk för att den ska vara laglig, istället för minst 40 procent som idag.

Truss vill också öka varseltiden, från dagens två veckor till fyra, vilket skulle göra det lättare för arbetsköparna att planera in bemanningspersonal som strejkbrytare, vilket blev lagligt härom veckan efter en omröstning i parlamentet.

Därutöver vill Truss införa en ”avkylningsperiod” som begränsar hur många gånger facken får strejka under en sexmånadersperiod.

– Vad Truss föreslår är att göra effektiv facklig verksamhet olaglig i Storbritannien och att råna arbetare på en grundläggande demokratisk rättighet. Om de här förslagen blir verklighet kommer hela den fackliga rörelsen mobilisera det största motståndet sedan generalstrejken 1926, suffragetterna och chartisterna, säger Mick Lynch i ett uttalande för RMT.