Hoppa till huvudinnehåll

”Med oss får man en arbetarröst i fullmäktige”

Utestängda från kommunens lokaler fick Boråskommunisterna presentera sin valkandidatur i det fria. Sven Wollter och partiordförande Robert Mathiasson var på plats.

Partiordförande Robert Mathiasson och fullmäktigekandidaten Sergej Odström lyssnar på Sven Wollter medan förstanamnet för Boråskommunisterna, Sonja Persson, intervjuas av P4 Sjuhärad.
Marcus Jönsson

I grådiset utanför Kulturhuset i Borås höll Kommunistiska Partiet presskonferens för att presentera sin fullmäktigekandidatur. Inne i stugvärmen fick de inte hålla till, eftersom Borås stad portat Kommunisterna från kommunens lokaler.

– Beslutet att stänga ute oss tvingar oss att ställa upp i valet, säger Sonja Persson som blir förstanamn på Kommunisternas valsedel.

I presentationen av partiet tryckte förskolläraren Sonja Persson på att Kommunisterna är ett parti av och för arbetare. Vilket Sirkka Schröder, som varit drivande i kampen för undersköterskornas arbetsvillkor, intygade när hon fick mikrofonen.

– Det är ni som stödjer oss mer än någon annan. När politikerna säger att de inte vetat om hur dåligt det har blivit i äldreomsorgen i Borås så ljuger de. Jag hoppas verkligen att ni kommer in så att det finns någon som står på undersköterskornas och alla andra arbetares sida. Fortsätt kämpa så får ni min röst!

Det är vänsterpartisten Ida Legnemark som är politiskt ansvarig för beslutet att porta Kommunisterna. Hon är också ordförande i Vård- och äldrenämnden och en av politikerna som låtsades förvånade när undersköterskorna demonstrerade mot arbetsvillkoren i äldrevården.

Ortopedteknikern Tobias Halldin, som står på Kommunisternas valsedel, tycker att de som tänkt rösta på Vänsterpartiet bör reflektera över V-politikernas agerande och inte bara lyssna på vad de säger.

– Vänsterpartiet pratar mycket men gör helt andra saker efter valet. Nu när deras ordförande i Borås öppet tar ställning mot att vi ska få yttra oss är väl det om något ett tecken på att man borde tänka över sitt val av parti.

Jag hoppas verkligen att ni kommer in så att det finns någon som står på undersköterskornas och alla andra arbetares sida.

Boråskommunisterna backades för dagen upp av partiordföranden Robert Mathiasson och partiets mest kände medlem Sven Wollter.

– Vi anser att det är av jätteintresse det som händer här i Borås, och vi vill ge allt vårt stöd till avdelningen för att slå tillbaka den här antikommunistiska attacken, säger Robert Mathiasson.

Robert Mathiasson och Sven Wollter kommer närmast från en mötesturné i Norrland, där de bland annat talade på ett möte i Boden som Kommunistiska Partiet och Vänsterpartiet arrangerade gemensamt.

– Det säger väl allt om hur splittrat det partiet är, säger Robert Mathiasson, att en karriärist här i Borås vill förbjuda oss medan rekorderligt vänsterfolk vill att vi ska dra åt samma håll.

Vad skulle det innebära för boråsarna om de röstar in Kommunisterna i kommunfullmäktige?

– Då får man en arbetarröst i fullmäktige, säger Sonja Persson, en som verkligen ställer upp. Du hörde vad Sirkka sa, de känner att vi stödjer deras kamp. Man får någon som står på folkets sida, på arbetarnas sida.

Tobias Halldin är på samma spår.

– Då får man in någon som står för sitt ord. Det var ju ingen som röstade på Vänsterpartiet för att de skulle skära ner i skolan. Jag kan inte säga att vi kommer att göra någon jättestor skillnad om vi kommer in, men vi kommer att stå för vårt ord. Vi kommer inte att vika ner oss.

Marcus Jönsson
Sergej Odström, Tobias Halldin, Robert Wettersten, Bengt Persson och Sonja Persson är fem av K:s sex kandidater. Ronny Larsson saknas på bild.