Hoppa till huvudinnehåll
Av

Medias upprördhet över mordet på Jamal Khashoggi är hyckleri

Saudiarabiens krig mot ett helt folk i Jemen får mindre uppmärksamhet än mordet på en enskild journalist.


Få har nog missat att den saudiske journalisten Jamal Khashoggi brutalt mördats av saudisk säkerhetstjänst i Istanbul. Mordet har skakat västvärlden, som trodde att kronprins Mohammad bin Salman var en progressiv feministprins, och komplicerat diplomatiska relationer.

Vad som däremot är lättare att missa är att Saudiarabien tillsammans med övriga gulfländer (Oman undantaget), USA och Storbritannien just nu förgör det fattiga landet Jemen. Genom bomber och utsvältning har landet raserats och beskrivs av de få besökare som kommer in som ett levande helvete.

Det talas inte mycket om det i västerländska medier. När det väl görs är det i form av rena lögner, förfalskningar och undanhållande av fakta. Man får aldrig grepp om vem det är som är förövaren, trots att det egentligen är glasklart.

Det märkliga är inte att ett brutalt mord på en journalist uppmärksammas, utan att massmord på en befolkning inte gör det. När en skolbuss med 70 barn sprängs i luften är det inga västerländska politiker som höjer på ögonbrynen. När ett bröllop slutar i massbegravning hörs inga hot om indragna vapenexporter. När kemiska vapen regnar ner från luften och deformerar småbarn så ingår västerländska kungar, presidenter och statsmän istället nya avtal med den saudiska ledningen.

Från de etablerade medierna får vi höra att det pågår ett krig genom ställföreträdare, mellan regionens stormakter Saudiarabien och Iran. Vi får höra att de ”Iranstödda Houthi-rebellerna” är minst lika skyldiga som Saudiarabien. Vi får höra att det finns en blockad mot landet för att inte mer vapen ska komma in.

Vi får inte höra vad kriget egentligen handlar om – att kuva Jemen och hindra landet från att utvecklas självständigt – fritt från saudisk inblandning och dominans. Vi får inte höra att det aldrig bevisats att Iran skulle vara inblandat. Vi får inte höra att Houthi-rebellerna och allierade grupper har ett stort folkligt stöd då det är de som för kampen mot angriparna.

Vi får inte höra att det är på grund av en FN-resolution finns en marinblockad som försvårar införsel av mat och medicin, vilket gör att barn dör som flugor av svält och kolera. Vi får inte höra att USA:s och Storbritanniens politiska, militära och ekonomiska stöd till Saudiarabien är avgörande för att kriget ska kunna fortgå. Vi får inte höra att det är ett angreppskrig med rika och mäktiga stormakter mot ett av världens fattigaste länder.

Kriget har pågått i snart fyra år och ser inte ut att upphöra inom en snar framtid. I Jemen pågår nu världens värsta humanitära katastrof med 22 miljoner hjälpbehövande människor. Saudiarabiens koalition fortsätter ostört att förgöra Jemen och stora vapenföretag gör miljardvinster på detta.

Att mordet på en journalist väcker opinion samtidigt som mordet på hundratusentals barn inte gör det skulle man kunna kalla för hyckleri. Däremot behöver man inte anklaga Sverige för att hyckla i just detta avseende. Inte ens fallet Khashoggi tycks få våra styrande politiker att fördöma Saudiarabien och stoppa vapenexporten till kungadiktaturen.