Hoppa till huvudinnehåll

Miljonlöner och bjudresor – så hanterar HGF-höjdarna medlemmarnas pengar

Samtidigt som Hyresgästföreningens förbundsstyrelse anklagar en lokalförening i Göteborg för ekonomiska oegentligheter betalar de ut miljonlöner till sig själva och förbundets ”stjärnrekryterare”.


Hyresgästföreningens förbundsstyrelse anklagar regionstyrelsen i västra Sverige och dess valda ordförande, Kristofer Lundberg, för ekonomiska oegentligheter. Samtidigt har förbundsstyrelsen själva varit i blåsväder för att ha betalat ut skyhöga löner till ”stjärnrekryterare” – och sig själva.

Enligt förbundsstyrelsens utredning om oegentligheterna i Angered och region västra Sverige rör det sig om ett underskott på totalt 800.000 kronor bestående av fakturor på ej beställda annonser.

– Det här handlar om våra medlemmars pengar och det måste vi hantera väl, säger förbundsordförande Marie Linder i förbundets pressmeddelande om de påstådda oegentligheterna i Angered, trots att Angeredsföreningen och Kristofer Lundberg själv visat att de rapporterade till regionkontoret om bluffakturorna redan i höstas, vilket han berättat för Proletären.

Hur hanterar förbundsstyrelsen då själva medlemmarnas pengar? I juni förra året avslöjade Aftonbladet att Hyresgästföreningens betalade ut miljonlöner till så kallade ”rekryterare” som också fick åka på dyra bjudresor.

Enligt Aftonbladets granskning kunde en rekryterare med provisionsbaserad lön tjäna upp till 1,4 miljoner kronor på bara ett år, vilket motsvarar en månadslön på nästan 117.000 kronor. Detta samtidigt som vanliga gräsrotsmedlemmar arbetar ideellt med att bygga organisationen och värva medlemmar.

Hyresgästföreningens ”stjärnvärvare” bjöds också på resor utomlands, med bland annat whiskeyprovning i Dublin och besök i Neapel, Lissabon och Berlin. Allt för medlemmarnas pengar.

Marie Linder vägrade då ställa upp i Aftonbladet på en intervju.

Även topparna själva tjänar miljoner på sina uppdrag – tack vare en lön de själva beslutat om. Regionchefernas löner uppgår till 1,1 miljoner kronor om året. Förbundschefen Jonas Nygren tjänar 1,4 miljoner kronor om året, nästan lika mycket som Marie Linder själv.

Enligt förbundsstyrelsens ledamot Hans Eklund beror de höga lönerna på att de ska kunna välja ”kompetenta och dugliga företrädare”.

– Skulle vi ha en nivå som inte skulle uppröra någon skulle vi inte kunna få människor som har rätt kompetens, säger han till Hem & Hyra, 21 januari i år.

Så mycket tjänar topparna i månaden (2019):

  • Marie Linder, förbundsordförande: 115.625 kronor
  • Jonas Nygren, förbundschef: 113.465 kronor
  • Regionchefer: Upp till 88.000 kronor
  • Enhetschefer på regionnivå: 38.000-72.000 kronor

Källa: Hyresgästföreningen, Aftonbladet

”Ett karaktärsmord”