Hoppa till huvudinnehåll

Kommentar: När Natorebeller attackerar ”icke-människor” råder tystnad

Sent på lördagskvällen besköts flera bostadsområden i Aleppo, Syrien, med klorgas. Enligt rapporter från platsen har minst 100 personer tagits in på sjukhus på grund av andningssvårigheter. Men i västmedia är det tyst.

En kvinna får vård efter klorgasattacken i Aleppo.
SANA.sy

Pierre Le Corf, en fransk hjälparbetare som bott i Syriens största stad sedan 2016 och som jag tidigare har intervjuat, skrev i natt om denna tragiska händelse. Om hur människor fick andningssvårigheter och hur det bränner i näsan även för den som har mask på sig.

Detta är en brutal attack på civila. Men i de svenska medierna har det, om det ens har rapporterats, inte blivit mer än en kort notis.

Det finns en förklaring till att det inte blir krigsrubriker i medierna, krav på möte i FN:s säkerhet eller högljudda rop på att de skyldiga måste straffas. De som drabbades igår kväll var nämligen syrier som lever i regeringskontrollerat område, vilket sedan två år tillbaka är hela mångmiljonstaden Aleppo.

SANA.sy
En ung pojke som inandats klorgas får vård på ett sjukhus i Aleppo.

Raketerna som förde med sig giftgasen kom från området väster om staden. Detta område gränsar till Idlibprovinsen och kontrolleras av väpnade grupper som direkt eller indirekt backas upp av Natolandet Turkiet och dess allierade i väst.

Västvärldens syn på invånarna i regeringskontrollerade delar av Syrien påminner om hur väst såg på det irakiska folket innan kriget och ockupationen 2003. De hårdföra sanktioner som USA och Storbritannien drivit igenom i FN:s säkerhetsråd hade fått den irakiska sjukvården att kollapsa. Folk dog som flugor, och värst utsatta var de irakiska barnen.

Men västvärldens styrande brydde sig inte om att deras politik orsakade ett tyst och utdraget massmord. Den kände krigskorrespondenten John Pilger myntade i det sammanhanget uttrycket ”icke-människor”. Irakierna betraktades av väst som om de inte längre var människor.

Under kriget i Syrien är det som om alla syrier som inte hyllar de väpnade extremistrebellerna blivit ”icke-människor”. De räknas inte. Att uppmärksamma deras lidande gynnar nämligen inte västvärldens intressen. Att uppmärksamma dem skulle avslöja att det är just de krafter som väst stött under det långa, brutala kriget som är orsaken till det syriska folkflertalets lidande.

Inifrån Syriens rapporteras nu om upprörda stämningar. Aleppobon och parlamentsledamoten Fares Sherabi skriver på twitter att kraven växer på att regeringen ska gå vidare och befria Idlibprovinsen väster om Aleppo och övriga områden som fortfarande är i händerna på väpnade extremistgrupper.

I denna kamp för att befria sitt land från terrorn förtjänar syrierna allt stöd.