Hoppa till huvudinnehåll

"Nato begick monstruösa brott i Libyen"

När Nato bombade Libyen 2011 förlorade Khalid Al-Humaidi hela sin familj. Nu försöker han med advokathjälp att få Europadomstolen att ta upp Natos brott.

Khalid Al-Humaidis familj dödades av Natos bomber i juni 2011.

Khalid Al-Humaidi är ordförande för International Organization for Peace, Care and Relief (IOPCR) med säte i den libyska huvudstaden Tripoli. I sex års tid har han försökt hitta vägar att uppmärksamma det han beskriver som ”monstruösa brott” begångna av den västliga militäralliansen Nato under anfallskriget 2011.

Han själv drabbades av en fruktansvärd förlust efter att Nato inlett attacken mot hans hemland. 

Khalid Al-Humaidi berättar för Russia Today om att Natoflyg en natt i juni 2011 släppte två bomber mot familjens hem. Han förlorade sina tre barn, sin gravida fru och andra familjemedlemmar. Totalt dödades tretton personer i denna enskilda attack.

Även om Khalid Al-Humaidis far var general i Libyens dåvarande armé var det ett angrepp riktat mot en civil bostad. När Khalid Al-Humaidi försökt uppmärksamma Natos brott har svaret blivit att Nato inte hade några uppgifter om att det var ett civilt mål.

Khalid Al-Humaidi köper inte det argumentet.

”Nato-flygplan attackerade framförallt på natten när människor var i sina hem … de attackerade avsiktligt civila mål som sjukhus, skolor, bensinstationer”, säger han till RT.

Khalid Al-Humaidi har med hjälp av europeiska advokater och i olika instanser försökt uppmärksamma Natos brott mot det libyska folket och ställa organisationen till svars. Nu gör han ett försök med Europadomstolen i hopp om att fallet ska tas upp.

Trots att Sverige inte är medlem i Nato röstade den svenska riksdagen ja till att stödja krigsinsatsen med Jas-plan. 

Sverige är därmed delaktigt i de förbrytelser som Nato gjorde sig skyldig till under kriget.