Hoppa till huvudinnehåll

Norges LO är för bojkott

Landsorganisasjonen, den fackliga centralorganisationen i Norge, ställer sig bakom en bred bojkott av Israel och vill införa ett internationellt vapenembargo mot apartheidstaten.

Kjetil Ree

I grannlandet Norge har svenska LO:s namne och motsvarighet, Landsorganisasjonen, drivit frågan om en ekonomisk, kulturell och akademisk bojkott av Israel sedan kongressen 2017.

– Det har varit en utveckling som pågått i många år och från kongress till kongress. Vårt språk har blivit hårdare och hårdare över åren i den här frågan och kulminerade i ett kongressbeslut om bojkott av Israel på kongressen 2017, säger Kathrine Fauske, ansvarig för Mellanösternfrågor hos LO i Norge, till Proletären. 

Kongressen 2022 beslutade att fortsätta på samma spår och en rad nya krav ställdes på Israel och Norges regering. Bland annat vill de att Israel ska upphäva terrorstämpling av människorättsorganisationer och att Norge ska arbeta för att personer som misstänks för apartheidbrott utreds och lagförs.

Kathrine Fauske, ansvarig för Mellanösternfrågor på LO i Norge.

Vad tänker du om att LO i Sverige inte ställer sig bakom en bojkott? 

– Jag tänker inte så mycket på det. Vårt bojkottbeslut är ett resultat av demokratiska processer och i Sverige har de sina demokratiska processer och om deras medlemmar tänker annorlunda är det okej, säger Kathrine Fauske. 

Den norska regeringen leds av socialdemokratiska Arbeiderpartiet, som historiskt sett har närmast band till LO. Arbeiderpartiet stödjer inte bojkottlinjen och utrikesministern Barth Eide har gjort klart att det inte är aktuellt med några sanktioner.

– Vi har ingen tradition i Norge av ensidiga sanktioner. Vi gör det om säkerhetsrådet går med på det, och ibland går vi med EU, säger Barth Eide om LO:s krav på bojkott till norska Verdens Gang.

LO i Norge har en mer demokratisk struktur än sin svenska motsvarighet. De är inte heller lika politiskt styrda av det socialdemokratiska partiet. Därför kan fackföreningsrörelsen i Norge lättare gå sin egen väg. 

Norge tillverkar delar till de amerikanska F-35-stridsflygplan som används i bombningarna av Gaza. Därför ställde sig den norska LO-ledningen nyligen bakom ett förslag till Stortinget om att stoppa försäljningen av norska vapen och krigsmaterial till Israel genom USA. Ett förslag som lades fram av Sosialistisk Venstreparti och Rødt – som båda befinner sig till vänster om Arbeiderpartiet på den politiska skalan.

Dessutom föreslog nämnda partier att Norges regering ska ta initiativ till ett internationellt vapenembargo mot Israel, som skulle förhindra både försäljning av vapen och krigsmaterial till och från Israel. Även det ställde sig LO bakom. Arbeiderpartiet röstade emot förslagen, som föll.

LO kräver också att Norge erkänner Palestina enligt 1967 års gränser och att både Hamas och Palestinska myndigheten inkluderas i fredssamtalen.