Hoppa till huvudinnehåll

Nour Badra är vinnaren av Falastinvision

Den alternativa musiktävlingen Falastinvision har fått en vinnare - tjugoåriga Nour Badra från Sandviken med sin låt F.T.R.T.T.S. "Det är alltid kul med nya fans, men huvudfrågan måste alltid vara Palestina", säger Nour Badra till Proletären.

Nour Badra
Kristine Haukeli

Vinnaren av Falastinvision, det Palestinasolidariska Eurovision-alternativet, är tjugoåringen Nour Badra från Sandviken som uppträdde med sin låt F.T.R.T.T.S.

– Det känns jättebra, men jag vill samtidigt inte fastna i vinsten. Visst, det är kul med fler fans och följare, men alla måste komma ihåg varför vi gjorde det här… Huvudfrågan är Palestina, säger Nour Badra till Proletären.

– Jag är född i Sverige, men har mina rötter i Västbanken, så det här är verkligen en fråga som betyder mycket för mig.

 

Nour Barda började skriva sin låt F.T.R.T.T.S. för redan fyra år sedan. Detta under en tid då medvetenheten i Sverige om palestiniernas situation var betydligt sämre än vad den är just nu.

– Det är viktigt att kulturen, konst och musik uppmärksammar palestiniernas kamp. Därför tycker jag det är så fett att det här med Falastinvision blev en så stor grej.

Han menar att musiken kan användas som ett sätt att få lyssnaren att sänka sin mentala gard. Och genom detta går det att få människor att förstå både politik och sätta sig in i andra människors situation.

– Det är annorlunda än när någon sitter och pratar. När musiken kommer in så blir människor mer tillgängliga för ett budskap. Jag har fått beröm för låten av folk som inte alls är insatta i palestiniernas situation. Förhoppningsvis tar de då också till sig av texten, säger Nour Badra.

Finalen i Falastinvision gick av stapeln den 11 maj. Samma dag demonstrerade uppemot 20.000 personer i Malmö mot att Israel (som utreds för folkmord av ICJ) tilläts delta i Eurovision.