Hoppa till huvudinnehåll

Ny ordförande i Kommunistiska Partiet: ”Vi vill sätta arbetarklassen i förarsätet”

På Kommunistiska Partiets partistyrelsemöte den gångna helgen valdes ett nytt arbetsutskott. Till ordförande valdes lokföraren Povel Johansson, 32.

Povel Johansson
August Eliasson

Den gångna helgen samlades Kommunistiska Partiets nyvalda partistyrelse till ett första möte efter partiets kongress för två veckor sedan. På mötet valde partistyrelsen Povel Johansson, 32, till ny partiordförande. Povel Johansson arbetar som lokförare i Göteborg och är fackligt förtroendevald i Seko.

– Jag är hedrad över uppdraget och ser fram emot att vara med och leda partiets arbete, säger Povel Johansson, som kommer att kombinera anställningen som partiordförande med lokföraryrket, till Proletären.

– Det känns viktigt att kunna fortsätta med mitt vanliga arbete också. Det är alltför många politiker som lever avskärmat från verkligheten. På samma sätt är det för oss en viktig princip att ingen partianställd får tjäna mer än en genomsnittlig arbetare.

Enligt Kommunistiska Partiets stadgar väljer kongressen en kollektiv ledning, partistyrelsen, som därefter väljer en ordförande och andra positioner inom sig.

Med en ny partistyrelse, nytt arbetsutskott och en ny partiordförande kommer Kommunistiska Partiet under hösten bland annat att kämpa för att försvara Las och för att stoppa regeringens förslag på marknadshyror.

– Samtidigt behövs också visioner i dagens likriktade politik. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har svikit arbetarklassen. Vi vill avskaffa kapitalismen och sätta arbetarklassen i förarsätet. Våra fiender är familjen Wallenberg och resten av de kriminella klanerna i den ekonomiska eliten.

På mötet valdes också Jan-Åke Karlsson, 46, till vice ordförande. 

– Det känns väldigt positivt. Vi står stadigt på en kommunistisk grund samtidigt som vi måste konkretisera politiken lokalt, säger Jan-Åke Karlsson, som arbetar som gymnasielärare i Växjö men också han kommer att kombinera yrket med en deltidsanställning på particentralen.

Kommunistiska Partiets nyvalda arbetsutskott: Filip Astvald, Jan-Åke Karlsson, Povel Johansson, Marit Kalleson, och August Eliasson.

Till partisekreterare valdes Filip Astvald, tidigare lagerarbetare och nu partianställd. Till partistyrelsens arbetsutskott valdes förutom Povel Johansson, Jan-Åke Karlsson och Filip Astvald, också Marit Kalleson, partikassör, och August Eliasson, chefredaktör för Proletären.

Därutöver valdes Vera Peterson, pensionerad förskollärare, till kvinnopolitisk sekreterare, Andreas Mångberg, pappersarbetare, till facklig sekreterare och Marcus Jönsson, journalist på Proletären, till internationell sekreterare.