Hoppa till huvudinnehåll

Ny talman i Venezuelas parlament

Kuppmakaren Juan Guaido förlorade talmansposten i nationalförsamlingen.

Luis Parra är ny talman i Venezuelas parlament.

I söndags valde Venezuelas nationalförsamling talman för det nya året. Oppositionsledaren och kuppmakaren Juan Guaido förlorade i ett stökigt val posten till en annan oppositionsledamot, Luis Parra.

Guaido, som befann sig utanför parlamentsbyggnaden och påstår sig ha blivit hindrad från att gå in i kammaren, vägrar erkänna valet. Parra säger i sin tur att Guaido, som var i sällskap med minst en ledamot som fått sin parlamentariska immunitet upphävd på grund av brottsanklagelser, lät bli att närvara för att han visste att han inte hade tillräckligt med röster för att bli omvald. Enligt flera andra källor vägrade Guaido gå in utan sitt sällskap som inte hade rätt att gå in i parlamentet.

Om den sittande talmannen inte är närvarande kan församlingen enligt konstitutionen ändå sammanträda med den mest seniora ledamoten som mötesordförande, vilket också skedde med Hector Aguero som ordförande.

När Guaido sedan plötsligt började klättra över ett staket istället för att gå in genom porten, stoppades han av vakterna och fick de tv-bilder som den teatraliske kuppmakaren kan antas ha kommit dit för.

Nu valdes istället Parra med rösterna från regeringskoalitionens ledamöter samt från en del av oppositionen som, enligt Parra, är trötta på att parlamentet varit suspenderat (på grund av ledamöter som svurits in trots misstänkt valfusk) och vill bidra till att bryta den politiska polariseringen i landet. 

Guaido har tappat stöd i oppositionen efter sitt misslyckade statskuppförsök förra året och en rad korruptionsskandaler. Guaido å sin sida anklagar även Parra för korruption. Klart är att oppositionen mot president Maduro och chaviströrelsen är rejält splittrad vid det här laget. 

Att Guaido tappar talmansposten kan också få vidare följder. Den självutnämnde presidenten Guaido är erkänd av USA och en rad andra länder som ”interimspresident”, en utnämning som bygger på hans post som talman i nationalförsamlingen.

USA har följdriktigt vägrat erkänna söndagens val och Guaido själv höll ett alternativt val i oppositionstidningen El Nacionals byggnad, där han enligt egen uppgift valdes om till talman i ett ”parallellt” parlament.