Hoppa till huvudinnehåll

Venezuela: Nytt fiasko för USA-stödda kuppmakare

Söndagens desperata försök att landsätta legosoldater i Venezuela för att störta den folkvalda regeringen misslyckades kapitalt.

Det var tack vare en grupp fiskare från byn Chuao, organiserade i den lokala folkmilisen, som de misstänkta terroristerna kunde gripas på måndagen.

Venezuelas inrikesminister Nestor Reverol kunde i söndags morse venezolansk tid informera om ett avvärjt marint invasionsförsök av en terrorgrupp som anlände från Colombia. Venezuelas regering fördömer det senaste i en rad USA-stödda försök att destabilisera landet.

Det var i den lilla badorten Macuto i delstaten La Guaira – mindre än en mil från Caracas internationella flygplats – som legosoldater kom från Colombia i snabbgående motorbåtar och försökte ta sig i land, men hindrades av ett samarbete mellan Venezuelas väpnade styrkor FANB och specialpolisen FAES.

Victor Salcedo arbetar på kommunförvaltningen i La Guaira och bor i Macuto, några få kvarter från stranden där striden utkämpades. Han berättar för Proletären att han väcktes klockan fyra på morgonen av att hundarna skällde. När han gick upp såg han helikoptrar flyga över stranden och hörde skottlossningen mellan militären och legosoldaterna.

– Men nu är allt lugnt här igen, säger han.

Inrikesminister Reverol uppgav att ett antal av terroristerna dödades i konfrontation med de väpnade styrkorna och att andra arresterades. Senare bekräftade regeringen att åtta av terroristerna dödades, däribland den avhoppade venezolanske kaptenen Robert Colina, alias Pantera.

Pantera var en av kuppmakaren Cliver Alcalas viktigaste män. Den före detta venezolanske militären Alcala, som bott i Colombia de senaste två åren men nu befinner sig i USA, erkände för en månad sedan i intervjuer med colombiansk media att ett stort vapenfynd som gjordes i Santa Marta i Colombia var menat att användas för att störta regeringen i Caracas.

Söndagens invasionsförsök kommer nästan exakt ett år efter den självutnämnde presidenten Juan Guaidos kuppförsök den 30 april förra året, och två dagar efter en avslöjande artikel av den amerikanska nyhetsbyrån Associated Press.

I den långa artikeln berättar AP hur en ny plan för att störta den folkvalda regeringen i Caracas påbörjades direkt efter fiaskot den 30 april. AP beskriver hur Cliver Alcala kontrakterat Jordan Goudreau, en amerikansk före detta elitsoldat i Gröna baskrarna, veteran från Irak och Afghanistan, för att träna några dussintal män i ökenområdena i La Guajira i norra Colombia, vid gränsen mot Venezuela.

AP:s artikel ger en intressant och i delar detaljerad inblick i Goudreaus planer – även om Venezuelas regering sedan länge känt till och fördömt kupplanerna – men syftet med texten är tydligt: att förlöjliga Alcala och Goudreau och distansera USA:s regering från de våldsamma planerna. AP skriver att den colombianska regeringen och delar av den venezolanska oppositionen informerades om planen, men att Guaido drog sig tillbaka från vad han såg som ett självmordsuppdrag och att AP inte funnit att några toppolitiker i USA kontaktats av kuppmakarna.

Men de skriver samtidigt att venezolanska oppositionspolitiker informerat sina kontakter i USA, och USA:s utrikesminister Mike Pompeo sa så sent som i onsdags förra veckan att han instruerat sina tjänstemän att förbereda för att snart åter öppna upp USA:s ambassad i Venezuela, eftersom ”en förändring” var nära förestående.

Juan Guaidos första kommentar till inrikesministerns uttalande om händelserna i La Guaira var att det var desinformation och att regeringen hittat på det hela. Den teorin blev svårare att sälja bara några timmar senare på söndagen. Då publicerade Jordan Goudreau en video där han, tillsammans med den pensionerade venezolanske officeren Javier Nieto Quintero, tar på sig ansvaret för fiaskot i Macuto.

Javier Nieto Quintero satt i fängelse i Venezuela 2004 för kopplingar till colombianska paramilitära grupper. Både han och Goudreau bor numera i Florida. De båda påstår också i videon att de skickat in soldater som inlett ett väpnat uppror i flera delar av Venezuela, ”Operation Gedeon”, med målet att tillfångata höga regeringsmedlemmar. 

Goudreau som är besviken på att han inte fått betalt av Guaido beklagade sig också i en intervju på söndagen över att Guaido brutit ett kontrakt med honom och hans privata säkerhetsföretag Silvercorp om finansieringen för Goudreaus äventyr i Venezuela.

Inrikesminister Reverol sa på söndagsmorgonen att man eftersökte fler inblandade och att fler insatser kunde följa. På måndagseftermiddagen arresterades också ytterligare åtta personer, varav två USA-medborgare med kopplingar till Silvercorp, och enligt ett regeringsuttalande även till Donald Trumps livvakt, i det lilla kustsamhället Chuao omkring 80 kilometer väster om Macuto. 

Enligt den lokala polisen var det tack vare en grupp fiskare från byn, organiserade i de civila milisstyrkorna, som uppmärksammade och överlämnade de åtta misstänkta terroristerna i ”Operation Gedeon” till de väpnade styrkorna.